Twitter kan beurskoersen voorspellen

Twitter en de beurs zijn wederom een goede combinatie. Bleek uit een vorig onderzoek al de relatie tussen de sfeer op Twitter en de Dow Jones index, nu heeft een Duitse student ontdekt dat het medium ook beurskoersen kan voorspellen.

Student Timm Sprenger van de Universiteit in M√ľnchen verzamelde voor zijn onderzoek 250.000 tweets. Per dag worden er duizenden beursgerelateerde tweets verstuurd. Twitteraars met goede beursadviezen krijgen meer volgers en worden vaker geretweet. Aan de hand hiervan kan het koersverloop van verschillende aandelen worden bepaald.

Sprenger concludeerde dat wanneer beurshandelaren Twitter als bron gebruiken, ze vijftien procent winst hadden geboekt. De student houdt echter wel een slag om de arm. Hij waarschuwt dat de bedachte methode je waarschijnlijk geen miljoenen oplevert maar wel kan worden gezien als een betrouwbare bron voor beursinformatie.

Het onderzoek van Sprenger is gebruikt als basis voor de nieuwe website TweetTrader. De website verkeert momenteel in beta-fase, maar laat al zien wat het gevoel is van Twitteraars bij bepaalde aandelen.

Sprenger deed al eerder onderzoek naar Twitter. Voor de verkiezingen in Duitsland voorspelde hij met het gebruik van het sociale medium de uitslag op twee procent nauwkeurig.