Ubuntu 11.04 Natty Narwhal gelanceerd

Canonical heeft vandaag Ubuntu 11.04 gelanceerd. De grootste verandering ten opzichte van de vorige versie is de nieuwe grafische interface, genaamd Unity. Deze nieuwe omgeving moet onder andere meer verticale beeldschermruimte toevoegen.

Met Unity kiest Canonical bewust niet voor de nieuwe Gnome 3.0-interface, die deze maand uitgebracht werd. Volgens de softwarebakker duurde de ontwikkeling van de interface te lang en zouden veel gebruikers er ontevreden over zijn. Wel kun je in 11.04 nog voor de 'classic' omgeving kiezen van Gnome 2.x.  

De nieuwe desktop beschikt over een taakbalk met iconen aan de linkerkant van het scherm. De gebruiker kan zelf iconen toevoegen en verwijderen zoals dat ook kan in de taakbalk van Windows 7. Daarnaast kun je makkelijker tussen verschillende schermen wisselen en zijn er nieuwe sneltoetscombinaties toegevoegd.

Ubuntu 11.04 Natty Narwhal, zoals de nieuwe versie volledig heet, beschikt naast Unity standaard over een aantal nieuwere softwareversies, waaronder Firefox 4 en LibreOffice. Banshee vervangt Rhythmbox als de standaardmuziekspeler van het besturingssysteem.

Het nieuwe besturingssysteem is gratis te downloaden op de website van Canonical. Daarnaast kun je een cloudversie van Ubuntu 11.04 een kwartier lang uitproberen.