Ubuntu 14.04 LTS

Windows XP is niet meer, en dat is voor veel bedrijven reden genoeg om te zoeken naar een goed alternatief. Zo'n alternatief is Ubuntu 14.04 LTS, de nieuwste versie van het besturingssysteem dat zich helemaal heeft gedistantieerd van de 'Linux'-branding en op veel gebieden zich een eigen, eigenwijze houding heeft aangemeten.

Ubuntu heeft de afgelopen jaren beslist niet stilgezeten, zo zijn ze bezig geweest met een eigen displayserver: Mir. Die heeft het echter in deze release niet gehaald. Ubuntu 14.04 is een LTS-versie, wat staat voor Long Time Support. Die verschijnt om de twee jaar en staat altijd voor stabiliteit en perfectionering. In dat plaatje zou een compleet nieuwe displayserver ongepast zijn. Deze versie maakt dus nog gewoon gebruik van de X Display Server en dat kunnen we ze niet kwalijk nemen.

Natuurlijk, het is een versie gericht op stabiliteit en continuïteit, dus het verschil met bijvoorbeeld de vorige halfjaarlijkse versie is subtiel. Gebruikte je de eerdere LTS-versie 12.04, dan is de upgrade absoluut de moeite waard. Het voelt allereerst veel responsiever. En ook niet onbelangrijk: heerlijk stabiel. Dat is met name te danken aan verbeteringen in het backend van Unity, die van versie 5 naar versie 7 is gegaan. Over vrijwel de gehele interface zijn kleine, maar fijne verbeteringen doorgevoerd. Vensters, schaduwen en animaties zien er beter uit. Ook de bekende 'Dash', het centrale start- en zoekcentrum is verbeterd.

Onzeker puntje is de toekomst van de desktop van Ubuntu. De ontwikkelaars hebben zich momenteel vol op de ontwikkeling van het systeem voor allerlei schermformaten gestort en het is de vraag hoeveel aandacht er overblijft voor de 'good old' desktop.

Prijs: gratis
Info: www.ubuntu.com 

MKB Best Choice 2014