Uiteenlopende bezwaren tegen videovergaderen

Een op drie Europese bedrijven heeft videovergaderen via internet nog niet serieus overwogen. En dat om uiteenlopende redenen, melden zij aan onderzoekers. De meerderheid denkt wel dat videoconferencing kosten zou besparen.

Dit blijkt allemaal uit onderzoek door Toluna in opdracht van Easynet Global Services onder 716 Europese bedrijven.

Redenen aarzeling
De bedrijven die videoconferencing niet gebruiken, geven verschillende redenen op. Bijna een kwart van de ondervraagden vindt de techniek te onpersoonlijk. Bij 17 procent van de respondenten werkt het management tegen en 16 procent vindt de methode te duur.

Zo'n 21 procent van de virtuele vergaderaars vindt de dienst vaak te ingewikkeld. Een mogelijke oplossing voor dit laatste probleem is de dienst uitbesteden aan een managed serviceprovider. Een dure term voor een specialist die de faciliteit voor je bedrijf komt regelen en beheren.


Dat sommigen videovergaderen als onpersoonlijk zien, ligt misschien aan het idee van bibberige webcambeelden waar desprekers elkaar niet recht aankijken. Bij de TelePresence-oplossingvan Cisco zitten vergaderaars tegenover elkaar, alsof ze echt bij elkaar aan tafel ziiten, en is het beeld van bijna-HD-kwaliteit.

Voordelen
Bedrijven die al virtueel vergaderen of dit overwegen noemen als grootste voordelen kostenbesparing, snellere reacties en besluitvorming en het ontzien van het milieu. Met ruim 60 procent is besparing op het reisbudget volgende de ondervraagde bedrijven de belangrijkste reden om te videovergaderen.

Virtueel vergaderen is door de afname van zakenreizen ook milieuvriendelijk. Voor 31 procent van de bedrijven is dat ook een belangrijke reden om over te stappen. De Britse minister van Milieu Phil Woolas hield vorig jaar een virtuele toespraak via videoconferencing op de Climate Change Conference in Sydney. Veel van de overige deelnemers waren daar - het klinkt eigenlijk redelijk bizar - per vervuilende jet heen gevlogen.