Uitgeversverbond wil downloaders aanklagen

Het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) is voorstander van het individueel vervolgen van downloaders. De organisatie reageert hiermee op het voorstel van staatssecretaris Fred Teeven. Hierin pleit Teeven van het strafbaar maken illegaal downloaden.

Teeven is met zijn voorstel niet van plan om individuele gebruikers aan te pakken. Hij wil de wet gebruiken voor een eenvoudigere handhaving. Met een dergelijke wet kan er makkelijker en sneller opgetreden worden tegen sites die inbreuk maken op het auteursreccht. De rechter kan zo overtredende websites uit de lucht halen.

Het NUV vindt dit echter niet voldoende, zo reageert de organisatie in een brief op het voorstel van Teeven. Het uitgeversverbond denkt dat met het individueel vervolgen van downloaders een goed voorbeeld kan worden gesteld tegenover de rest. Dit moet het illegaal downloaden van auteursrechtelijke bestanden een halt toeroepen.

Het Nederlands Uitgeversverbond vertegenwoordigt ongeveer 90 procent van de uitgeversbranche. Het gaat daarbij vooral om uitgevers van boeken, kranten en tijdschriften.

Naar verwachting zal de Tweede Kamer in mei gaan vergaderen over het voorstel van staatssecretaris Teeven.