Ultra-mobiele pc geen 'laptop-killer'

Eindelijk liet Microsoft op de CeBIT zien wat zijn geheimzinnige 'Origami'-project inhield: een draagbare pc; kleiner dan een laptop en zelfs kleiner dan een Tablet-pc. WINMAG is sceptisch over de toekomst van deze Ultra-mobiele pc, of 'umpc'.

De Ultra-mobiele pc heeft het formaat van een pocket-boek. Je zou ook kunnen zeggen: een Portable Sony Playstation, Sony's succesnummer. Anders dan de PSP is de Ultra-mobiele pc echter niet specifiek bedoeld voor gaming. Het is bedoeld als een pc om 'erbij' te hebben voor allerhande klusjes zoals het onderweg checken van de mail, het op een vliegveld lezen van een e-book of het afspelen van een presentatie of mp3-muziek. Tussen de 600 en 1000 euro gaat de Ultra-mobiele pc kosten. Anders dan een laptop heeft de umpc geen toetsenbord; je moet met een pennetje schrijven op het drukgevoelige kleurenscherm.

De processor draait op 1 GHz en de harde schijf bevat 30 tot 60 Gigabyte. Dat is de pc-kracht van pakweg vier jaar geleden. Er draait dan ook een aangepaste (lichte) versie van Windows XP op. Een belangrijke pr is dat het apparaat via draadloze WiFi netwerken het internet op kan racen.

Tablet-pc
Microsoft heeft er belang bij om software te ontwikkelen die op zoveel mogelijk typen computers draait, van desktop-pc's, servers tot handcomputers en smartphones. Vier jaar geleden wilde Microsoft zijn afzetmarkt vergroten door de ontwikkeling van een nieuw type computer: de Tablet PC. Dit type computer lijkt sterk op de umpc, als 'laptop zonder toetsenbord'. Ook op de Tablet PC moet je tekst primair invoeren met een pennetje op een touch screen.

De Tablet PC is tot nu toe geen succes gebleken. Het sloeg wel enigszins aan in bepaalde 'verticale markten', een duur woord voor speciale beroepsgroepen of branches. Denk aan de taxatiebranche of de medische sector, waar niet altijd een bureau beschikbaar is om aan te werken.

Analisten
Analisten denken dat Microsoft en hardwareproducenten ook aan deze umpc nog een harde dobber zullen hebben. Laptops zijn ongeveer net zo duur als de umpc, beschikken wl over een toetsenbord en worden steeds lichter. Vanaf 1 kilo heb je al een volwaardige notebook.

Samsung zal desondanks voor de zomer zijn eerste umpc op de markt brengen, de zeven ons wegende Q1.