Ultradunne vingerafdruksensor van Seiko Epson

Onderzoekers van het Japanse bedrijf Seiko Epson hebben een bijzonder dunne vingerafdruksensor weten te ontwikkelen. De sensor is zo dun dat die in de toekomst in tal van persoonlijke zaken zoals creditcards en portefeuilles zou kunnen worden ingebouwd.

Seiko Epson, vooral bekend als producent van printers, scanners en beamers, heeft de dikte van devingerafdruksensor kunnen reduceren tot 0,2mm. De sensor kan de vingeradrukpatronen van een gebruiker lezen op basis van de zwakke elektrische stroompjes die de vingertop afgeeft.
Vingerafdruksensoren zijn inmiddels al redelijk gemeengoed in de wereld van de computerhardware. Er bestaan bijvoorbeeld al computermuizen met een vingerherkenningssensor. De vingerafdruksensor van Seiko Epson is echter een doorbraak omdat deze ultradun is. Daardoor is de intergratie in veel verschillende producten mogelijk.

Epson heeft zelf al laten weten al plannen te hebben voor creditcards met deze sensor, zodat een handtekening niet meer nodig is. De identiteitscontrole moet daarbij gebeuren door een kleine processor, die ook in de creditkaart zit. De vingerafdruk van de gebruiker kan worden vergeleken met de vingerafdruk die opgeslagen zit in het interne geheugen van de kaart. Een vingerafdruk is aanzienlijk minder makkelijk te vervalsen dan een handtekening. Epson verwacht de sensor tegen 2010 commercieel op de markt te kunnen brengen in tal van toepassingen.