Ultraportable-test: Lenovo X60s

Laptops zijn natuurlijk vooral handig voor onderweg. En dan wil je het liefst zo min mogelijk kilo's meeslepen. Dat kan, met een ultraportable. Lenovo heeft in deze categorie een interessant model voor de zakelijke gebruiker die net wat meer functionaliteit verlangt.

Een presentatie geven bij een klant, een offerte tikken in het vliegtuig. En dat allemaal op dezelfde machine. Notebooks geven je de vrijheid te werken waar je maar wilt. Dat onderscheidt ze immers van de 'bureauvaste' desktop-systemen. Maar waarom zou je een laptop van 3,5 kilo meesjouwen als dezelfde rekenkracht en functionaliteit past in een machine van minder dan 2 kilo? Tot voor kort waren daar nog twee belangrijke argumenten voor te geven. Ultraportables hadden onder de motorkap vaak wat minder processorkracht en opslagruimte.

Net zo snel
Een blik op deze testmachines leert echter dat dat niet meer het geval is. Alle systemen bevatten inmiddels een rappe (tweede generatie) dualcore-processor en minimaal 80 GB aan schijfruimte. Daarmee kun je de komende jaren prima vooruit. En argument blijft: ultracompacte laptops zijn nog altijd enkele honderden euro's duurder dan hun grotere broers met dezelfde specificaties. Niet alleen je systeem, maar ook je portomonnee is na aanschaf een stukje lichter. Toch kan voor mobiele kenniswerkers die vaak on the road zijn, een ultracompacte laptop wel degelijk de hogere prijs waard zijn.