Unity Dash krijgt intelligente zoekfunctie in Ubuntu 13.04

Dash, de zoekfunctie in Ubuntu's gebruiksomgeving Unity, was altijd al redelijk intelligent. Je kunt er je lokale mappen of het internet mee doorzoeken naar diverse soorten informatie. Nu wordt de Dash sterk verbeterd met een zelflerend mechanisme dat informatie verzamelt van andere gebruikers.

Dankzij het gebruik van 'lenzen' (kun je in Dash zoeken naar soorten informatie (denk aan een lens voor 'media en 'documenten' etcetera), en met behulp van 'scopes' kun je de informatiestroom verkleinen naar voor jouw relevante informatie. Canonical gaat nu het aantal Scopes vergroten, en deze ook aanpassen. Het heet de Smart Scope Service en deze service leert van gebruikers.

Smart Scope Service

Hoe werkt het precies? Wanneer je nu zoekt met Dash krijg je informatie terug, waarbij lokaal opgeslagen informatie voorrang krijgt. Daarbij zoekt Dash ook online. Dit zal niet veranderen, maar wat wel verandert is de voor jou relevante informatie die je terugkrijgt. Dankzij de Smart Scope Service leren de scopes namelijk van input van gebruikers. Niet alleen met welk sleutelwoord je zoekt, maar ook waar je op klikt wordt onthouden door de service. De Dash geeft vervolgens veel meer relevantere informatie terug waar je, waarschijnlijk, naar op zoek bent.

Dit betekent dat je minder hoeft te zoeken en je veel sneller vindt waar je naar op zoek bent. Nog belangrijker: je kunt met behulp van logisch ingegeven informatie vinden wat je zoekt. Bijvoorbeeld, zoeken op 'review smartphone: winmag pro' geeft automatisch alle smartphone reviews terug van deze site. Dat betekent niet dat lenzen niet meer nuttig zijn, want wanneer je weet wat je precies zoekt is er geen reden om niet de daarbij behorende lens te selecteren.

Over privacy hoef je je volgens Canonical geen zorgen te maken, want hoewel IP-adressen wel gelogd worden, zijn deze wel onherkenbaar en onbruikbaar gemaakt. Daarbij wordt er beweerd dat zoeken met Dash veiliger en discreter is dan zoeken via Google.

De Dash krijgt dus Google-achtige functionaliteiten en wordt meer flexibel, wat mogelijk altijd al de bedoeling is geweest van de service. Hoe dit uit zal pakken kun je binnenkort zelf uittesten, want komende weken wordt de api aan ontwikkelaars vrij gegeven, samen met de standaard scopes.

Ubuntu 13.04 zal in april dit jaar verschijnen.

Lenzen en scopes
[block][par]Lenzen en scopes maken het zoeken naar de juiste informatie een stuk makkelijker. Denk aan een categorisering van een kaartenbak. Heb je zelf Ubuntu en wil je gebruik maken van wat specifieke lenzen? Hier een tip en de terminalcommando's om de lens met bijbehorende PPA te installeren.[/par] [par][bold]Ask Ubuntu[/bold][br] Een lens om te zoeken naar informatie over Ubuntu op de Ask Ubuntu site. Installatie:[br] [bold]1: [/bold][italic]sudo add-apt-repository ppa:markjtully/ppa[/italic][br] [bold]2: [/bold][italic]sudo apt-get update[/italic][br] [bold]3: [/bold][italic]sudo apt-get install unity-lens-askubuntu[/italic][br][/par] [par]Op zoek naar meer lenzen? [url link="http://www.omgubuntu.co.uk/2012/01/10-unity-lenses-scopes"]Klik hier.[/url][/block]
Unity Dash krijgt intelligente zoekfunctie in Ubuntu 13.04
Zoeken naar de juiste informatie wordt sterk verbeterd dankzij Smart Scopes.