Universele oplader nog dit jaar op de markt

De Europese Commissie heeft een universele oplader voor mobiele telefoons en andere apparaten gepresenteerd, die nog dit jaar op de markt zal verschijnen. Hiermee lijkt de wildgroei aan verschillende soorten opladers eindelijk een halt toe te zijn geroepen.

De Commissie drong er twee jaar geleden bij fabrikanten op aan om de komst van een universele oplader mogelijk te maken. Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LG, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research in Motion (RIM), Samsung, SonyEricsson, TCT Mobile, Texas Instruments en Atmel besloten vervolgens mee te werken.

De universele oplader zal nog dit jaar in de 27 lidstaten van de Europese Unie verschijnen. De nieuwe standaard maakt gebruik van een micro-usb-aansluiting om telefoons op te laden en zal op alle telefoons werken die met een computer kunnen worden verbonden. Simpele toestellen zullen dus nog wel met een merkspecifieke lader worden geleverd.

Dit mag echter de pret niet drukken; met de komst van een universele oplader zullen consumenten eindelijk hetzelfde kabeltje voor al hun smartphones kunnen gebruiken. Dit leidt niet alleen tot minder ergernis, maar is ook beter voor het milieu.