Updates kunnen Vista deactiveren

Bij de installatie op een pc vereist Vista het ingeven van een licentiesleutel. Dit zou een eenmalige handeling moeten zijn. De licentie is vanaf de installatie permanent geldig voor specifiek die pc. Het wijzigen van een component, bijvoorbeeld de grafische kaart, mag niet uitmaken.

Maar het mechanisme in Vista dat controleert of de licentie niet stiekem op een andere pc (ook) draait, blijkt nu in sommige gevallen te kritisch, waardoor een legaal gebruikte Windows Vista zichzelf als illegaal bestempelt. Het zal bij het starten van de pc dan een nieuwe licentiesleutel verlangen.

Medewerker James Bannan van APCMag.com ontdekte dat het vervangen van een onderdeel en het updaten van een driver voor een andere component al voldoende kan zijn om Vista 'uit te schakelen'.

Het is een redelijk vervelende bug voor gebruikers, die bij telefonisch contact met Microsoft in alle gevallen wel direct een nieuwe sleutel zullen krijgen. Het is vooral een probleem voor Microsoft dat een flinke stroom telefoontjes kan verwachten als Visa echt aanslaat op desktop-pc's (waar componenten wisselen de gewoonste zaak van de wereld is).

Microsoft erkent het probleem en zegt op zoek te zijn naar een oplossing.

Bron: Nu.nl / redactie WINMAG Pro.nl