Upgraden naar Vista? Weet je dat wel zeker?

Afgelopen jaar een laptop gekocht? Misschien zelfs met een coupon voor een gratis of zeer goedkope upgrade naar Windows Vista? Handel niet te snel. In veel gevallen is de hardware niet krachtig genoeg voor het in de reclame beloofde 'wow-effect'.

Het stond eind vorig jaar al op menig nieuwe laptop: het 'Vista Capable' of 'Vista Premium Ready'-logo. Om aan te geven dat die machine geschikt was voor Vista. Inderdaad, geschikt, want het systeem was nog voorzien van Windows XP.

Deze laptops gingen vergezeld van een 'upgrade-coupon', waarmee je voor enkele tientjes de XP-installatie kon opwaarderen naar Vista, wanneer deze het

Vista-watcher

Senior editor Raymond Luijbregts werkt nu vijf maanden met Windows Vista, op diverse computersystemen. Raymond is tevens de vaste tester van notebook-pc's in het WINMAG Pro-testlab.

levenslicht zag. Heb je zo'n machine in je bezit en wil je nu de overstap maken, dan moet je een aantal zaken heel goed in de gaten houden.

Vista Capable
Microsoft hanteerde en hanteert vrij lage systeemeisen voor Vista. Lager dan in werkelijkheid nodig is om Vista lekker te kunnen draaien. Een laptop met 512 MB intern geheugen komt al in aanmerking voor het 'Vista Capable'-predikaat. Dat is echter te weinig om echt profijt van het nieuwe besturingssysteem te krijgen. Let wel: een laptop met 512 MB RAM aan boord zal Vista weliswaar kunnen draaien, maar verre van soepel. Beschik je over een dergelijke machine, dan raad ik ten zeerste af om de upgrade uit te voeren. Je laptop zal met Vista flink trager zijn dan voor de overstap en het is niet gegarandeerd dat alle hard- en software probleemloos werkt.

Heb je een Vista Premium Ready-machine, dan zou je machine in theorie Vista probleemloos en vlot moeten draaien. Let wel: in theorie. Want mijn ervaring leert dat Vista ook op deze machines niet vlekkeloos draait, al was het maar omdat veel software en stuurprogrammas van randapparatuur nog niet (volledig) is aangepast op het nieuwe besturingssysteem.

GHOST
Waag je de overstap toch, dan is het een noodzaak dat je met een programma als Norton Ghost of vergelijkbaar product een complete schaduwkopie van je harde schijf maakt. In dat geval kun je altijd terug, mocht een installatie op een mislukking oplopen. Of wanneer je Vista toch te traag mocht vinden. Want ook dat is een euvel dat Microsoft nog niet heeft verholpen: Vista is hoe dan ook trager dan XP, tenzij je systeem over een enorm krachtige processor en belangrijker over meer dan 2 GB intern geheugen beschikt. En dat doen de meeste laptops nu eenmaal niet.

Wil je met een capabele machine (dus gn Vista Capable!) de overstap hoe dan ook maken, dan raad ik aan tot oktober te wachten. Dan verschijnt het eerste Service Pack en daarmee zullen (hopelijk) veel kinderziekten verholpen zijn. Tot die tijd kun je prima vooruit met het inmiddels redelijk 'dichtgepatchte' en doorontwikkelde Windows XP.