Vacaturesites in de steigers

Er zijn tekenen dat de economie weer aantrekt. Daarmee wordt het makkelijker om te switchen naar een baan met meer perspectief. De vacaturesites bereiden zich voor op een drukke periode met handige, tijdbesparende functionaliteiten. Voor werkgevers en werkzoekenden.

Gaat het nu wel of niet goed met Nederland? De werkgelegenheidcijfers van het CBS geven in ieder geval aanleiding tot hoop, want zo slecht als in 2003 gaat het allang niet meer. Het CBS houdt de zogenaamde vacaturegraad bij; het aantal openstaande banen per duizend bezette banen. Dat bereikte in 2003 een dieptepunt van twaalf, maar was in het vierde kwartaal van 2005 al opgeklommen tot 23 banen en laat duidelijk een stijgende lijn zien.
Voor de Nederlandse vacaturesites reden om een fles champagne open te trekken en voor WINMAG om alle trends nog eens in kaart te brengen.

Rss
Voor een vacaturesite is het essentieel zoveel mogelijk bezoekers te trekken. Zonder bezoekers is het knap lastig om vacatureslots te verkopen. De sites maken het werkzoekenden dus zo makkelijk mogelijk. Zelf het web afstruinen voor vacatures was al niet meer nodig; deze kun je wekelijks of zelfs dagelijks ook per mail toegestuurd krijgen.
De stap die nu wordt genomen is dat vacaturesites massaal rss omhelzen. Met een gratis rss-lezer als Feedreader of een mailclient als Thunderbird ontvang je via een feed nieuwe vacatures zodra ze op de site verschijnen. Het mooie is dat niet zomaar alle vacatures in dezelfde feed zitten geperst, maar dat alleen de banen die aan je zoekprofiel voldoen worden 'uitgezonden'. Elke zoekprofiel heeft dus zijn eigen feed. Vanzelfsprekend kun je meerdere feeds van dezelfde site ontvangen of van verschillende vacaturesites. Die komen allemaal heel comfortabel en overzichtelijk in je rss-lezer terecht. Van de elf vacaturesites in ons overzicht bieden er zes al rss-feeds aan en nog eens drie geven aan er binnenkort mee te starten.