VAIO herintroduceert de Z-serie

Toen Sony vorig jaar ging herstructureren en zijn VAIO-divisie verkocht aan Japan Industrial Partners, wist niemand wat het merk te wachten stond. In juli vorig jaar kregen we zekerheid, toen VAIO de eerste twee laptops uitbracht zonder Sony. Nu presenteert VAIO opnieuw twee nieuwe devices, dit keer binnen de Z-serie.

De eerste nieuwe VAIO-laptops die het bedrijf vorig jaar juli als Japan-exclusief lanceerde, deden weinig mensen achterover slaan. Het waren immers 'gewoon' laptops, er was weinig bijzonders aan te zien. Met de nieuw aangekondigde Z-modellen is onze interesse wel gewekt, hoewel het ook bij deze modellen de vraag is of ze Japan zullen verlaten.

VAIO Z

De VAIO Z is een slanke transformer, en dus een notebook en tablet inéén, van ongeveer 1,34kg. Het heeft een 13,3-inch scherm met een WQHD-resolutie van 2560x1440 en komt in twee smaken: een Core i5-variant en een Core i7-variant. Ook wat intern geheugen betreft heb je de keuze uit twee configuraties, 8GB en 16GB. Verder heb je 256GB aan ssd-opslag tot je beschikking. Uniek is de lange accuduur, die volgens VAIO maar liefst 15 uur stroom biedt.

De Vaio Z heeft een speciale ophanging voor het scherm, waardoor je deze over het keyboard kunt plaatsen voor de tabletmodus. Hoe dit in z'n werk gaat weten we nog niet, hoewel we hopen dat VAIO heeft geleerd van de Sony VAIO Duo 11.

VAIO Z Canvas

De VAIO Z Canvas is enkel een tablet, hoewel deze wel met een los keyboard komt. Ook een kickstand is aanwezig. De 12,3-inch tablet draait op een Core i7-processor en kan maximaal tot 16GB aan intern geheugen hebben. De resolutie meet 2560 bij 1704.

Sony VAIO Z Canvas
De VAIO Z Canvas is een tablet met kickstand en los toetsenbord.

Prijs

Zoals we al zeiden, is het maar de vraag of de VAIO Z en VAIO Z Canvas ooit buiten Japan worden uitgebracht. Toch zijn we benieuwd naar deze modellen. De prijs is overigens wel flink, voor de VAIO Z betaal je 190.000,- yen, omgerekend rond de 1400,- euro. De prijs van de Canvas ligt met 200.000,- yen nog hoger, wat omgerekend rond de 1480,- euro ligt.

VAIO herintroduceert de Z-serie
De Z-serie van VAIO keert terug in een hybrid- en tablet-model.