Veeam: 'We hebben ons product opnieuw als OS ontwikkeld'

Veeam maakt al jaren haar Availability Suite, waar naar alle waarschijnlijkheid dit jaar de negende versie nog van verschijnt. 'Backups zijn van het verleden, Availability is de toekomst', vertelt Henk Arts, Senior System Engineer bij Veeam, over Veeam's suite.

'De Veeam Availability Suite bestaat uit drie onderdelen', legt Henk Arts uit over het product. 'Veeam One, wat een monitoring-oplossing is, Veeam Management Pack en Veeam Backup & Replication.' Daarmee is het direct duidelijk wat de Veeam Availability Suite is. Met deze oplossing kun je niet alleen backups en replications maken, je kunt ze ook managen en monitoren. Dit uit zich in diverse mogelijkheden die de suite biedt.

3-2-1-0

'Veeam begon als oplossing voor het MKB, maar heeft in de loop der jaren een evolutie ondergaan. Onze grootste markt bestaat nu uit enterprises. Om aan de behoeften binnen die markt te voldoen, hebben we ons product opnieuw als operating system ontwikkeld. Die bestaat nu uit drie elementen: een proxy, een hyper-v en een repository. Een repository is voor ons een laag waarin je je backup opslaat, bijvoorbeeld een disk.' Maar tapes zijn in de nieuwere versies van de Availability Suite ook te gebruiken. 'Bedrijven willen graag gebruikmaken van tapes, dus wie zijn wij om dit tegen te houden? Daarentegen gebruiken we tapes alleen als tweede opslagruimte, die volgens de bekende 3-2-1-regel nodig is.' De 3-2-1-regel vertelt je dat je voor absolute veiligheid drie backups moet maken, op minimaal twee verschillende soorten apparaten en er één op een andere locatie moet liggen. Veeam voegde hier echter nog een extra stap aan toe, zo vertelt Henk. 'Wij hebben er de 3-2-1-0-regel van gemaakt. De nul staat voor 'nul errors'. Veel bedrijven testen niet of hun backups wel werken, waardoor het kan voorkomen dat je bijvoorbeeld een bestand mist in je backup of dat je een infectie meeneemt. Met de Veeam Availability Suite V9 kun je je backups testen in een sandbox en vervolgens een rapport laten maken van deze tests. Zo weet je zeker dat je backup goed is.'

V9

In eerdere versies van de Availability Suite zagen we de Explorers al, stukjes van de suite waarmee je ook data uit programma's als Exchange kunt backuppen. 'Als er iets mis is met zo'n programma maakt Microsoft een extractielab aan en ziet meteen wat er niet van hun is', legt Henk uit over het nut hiervan. 'De onderdelen die niet van Microsoft zijn, moet je direct uitschakelen. Als je alles vervolgens weer werkend hebt, weet je niet waar het vandaan kwam. Daarom is het prettig als je geen programma's hoeft te installeren om backups te maken van bijvoorbeeld Exchange. Dan kan er niets mis gaan.' Bij V9 komt er een geheel nieuwe Explorer bij, namelijk één voor Oracle.

Een ander nieuw onderdeel van de Availability Suite V9 is Cloud Connect. 'Veel mensen houden hun backup lokaal en schakelen een hoster in voor de offsite backup. Met Cloud Connect heb je alleen een 'sleutel' van de hoster nodig om dit uit te voeren, dus je hoeft geen VPN-verbinding op te zetten of iets te installeren. Dat maakt het een stuk gemakkelijker.' Bovendien kun je met Cloud Connect een replicatie van je virtual machine bij de hoster neerzetten. Ook kun je nu bestanden excluden bij een backup, al heeft dit misschien wel consequenties. 'Veeam is geen file-based-oplossing, wij maken block-basedbackups. Daardoor kan het zijn dat het meer tijd kost om bepaalde bestanden uit te sluiten bij een backup.' Daarnaast heeft Veeam haar user interface volledig geüpdatet naar de Windows 10-standaard. 'We konden natuurlijk niet achter blijven', zegt Henk lachend.

Veeam Availability Suite V9

Veeam brengt naar alle waarschijnlijkheid dit jaar nog haar nieuwste Availability Suite uit, V9 genaamd. Volgens Henk onderscheidt Veeam zich op vijf punten: snelheid, dataverliespreventie, geverifieerde beveiliging, optimaal benutte gegevens en volledig inzicht. Je kunt dus zelf de controle behouden over al je backups en deze monitoren. Bovendien zie je dankzij diverse rapporten precies waar er nog fouten in je backup zitten en wat er wel of juist niet gebackupt is. En dit alles gaat ook nog eens ontzettend snel. In versie 9 worden allerlei nieuwe features toegevoegd aan het al bestaande product, waarvan wij er een aantal benoemen in dit artikel. Er zijn echter nog veel meer updates.

Meer informatie hierover vind je na de release van V9 op veaam.com. Nu meer informatie? Of alvast aanmelden om als eerste de updates te ontvangen? Registreer je of kijk hier: vee.am/v9winmagpro

Gastexpert: Henk Arts
[block][par]Henk Arts is Senior System Engineer bij Veeam.[/par][/block]
'We hebben ons product opnieuw als OS ontwikkeld'
Veeam verbetert haar Availability Suite.