Veel nieuwe telefoons op 3GSM-beurs

Veel producenten van mobiele telefoons grijpen de 3GSM-beurs aan om hun nieuwste toestellen te presenteren. De beurs in Barcelona duurt nog tot en met donderdag. Een samenvatting van de belangrijkste introducties tot nu toe.

Sony Ericsson: acht nieuwe toestellen
Het Zweedse Sony Ericsson komt met maar liefst acht nieuwe toestellen. Voor een flink deel draait om iPod-achtige telefoons die muziek kunnen spelen vanaf een geheugenstick of de deuntjes van het mobiele internet halen.
Ook presenteert SE twee cameratelefoons, de K810i en de K550i. De K810i heeft een 3.2-megapixelcamera met autofocus en Xenon-flitser. De K550i heeft een 2.0-megapixelcamera met autofocus en LED-belichting. Beide zijn gebaseerd op de K800i, waarvan enkele miljoenen exemplaren zijn verkocht

Mobiel mailen
Nokia komt met zes nieuwe telefoons, waarbij de focus vooral ligt op mobiel mailen (precies zoals bij de BlackBerry, lees verderop). Zo is er een bijgewerkte versie van de Nokia E61 (de i-versie), de stijlvolle E65 'slidephone' (zoals de Samsung D900) en een nieuwe all-in-one businesstelefoon; de Nokia E90 Communicator, ook wel bekend als de 'baksteen' in zijn jaren negentig-versie, maar nu ingekrompen tot een platte chocoladereep. Al deze Nokia's bevat een 2.0-megapixelcamera, hebben W-LAN- en 3G-technologie (UMTS) en draaien Symbian-S60-software.

Nokia met eigen 'TomTom'
De al eerder aangekondigde Nokia Navigator (een TomTom GO-achtig apparaat) is voor het eerst aan de pers getoond, met het typenummer Nokia '6110' Navigator. Bijzonder is dat deze Navigator direct het internet op kan via een UMTS-verbinding. Je hoeft dus niet zoals bij een TomTom GO een Bluetooth-telefoon aan te koppelen voor het binnenhalen van files via het internet. De 6110 draait op S60-Symbian en is voorzien van de software van het Nederlandse bedrijfje Route 66 (alwaar ongetwijfeld de champagnekurken knalden bij het bezegelen van deze belangrijke deal).