Veel pc's bieden gehele harddisk aan via p2p

Op dit moment zenden honderden pc's op internet de totale inhoud van de harde schijf uit, door een verkeerde instelling in p2p-software. Je hoeft geen hacker te zijn om in persoonlijke gegevens te snuffelen. Hoog tijd om nog eens de vuistregels voor veilig internetgebruik op een rij te zetten.

WINMAG trekt aan de alarmbel. Dat doen we niet zomaar; we stuitten onlangs op een verontrustende ontdekking. Na het invoeren van de zoekopdracht 'DSC0' (begin van de standaard-bestandsnaam van foto's geschoten met een Sony-camera) in bestandsuitwisselaar Limewire, hadden we toegang tot priv-mappen van honderden gebruikers en konden we bij hen via de knop 'Blader Host' vaak de gehele inhoud van hun harde schijf bekijken. Wat was het geval? Ze hadden 'per ongeluk' niet alleen hun muziekmap gedeeld, maar hun hele harde schijf (!) online aangeboden.

Limewire
Bestanduitwisselprogrammas als Limewire, eDonkey, BitComet en Shareaza zijn nog nooit zo populair geweest als nu. Zeker in een bedrijfsomgeving leidt dit soort software echter maar al te vaak tot onvoorziene ellende. Probleem is namelijk dat bestanden daadwerkelijk uitgewisseld worden; het is dus niet zo dat je alleen maar dat leuke mp3tje aan het downloaden bent. Tegelijkertijd stel je namelijk n of meerdere mappen en soms zelfs een complete harde schijf open voor andere gebruikers. Dat is ronduit riskant, zoals we in de praktijk zagen.

Door de bovengenoemde slimme zoekmethode, het zoeken naar bestanden met een standaardnaam (DSC) die tegelijkertijd meestal voor persoonlijk gebruik bedoeld zijn, weet je bijna zeker dat deze bestanden niet de enige zijn die per ongeluk met de internetgemeenschap worden gedeeld. Via 'Blader Host' of een dergelijk commando kun je in veel gevallen de complete harde schijf afgrazen.

Virussen
Een tweede risico van p2p-software is dat je makkelijk virussen en/of spyware binnenhaalt. Natuurlijk is het als kleine middenstander heel verleidelijk (maar absoluut verboden!) om een duur officepakket of tekenprogramma illegaal te downloaden. Nienke Ryan van antivirus softwaremaker NOD32 vertelt: In heel veel online aangeboden illegale versies van commercile software zit een addertje onder het gras. Het gaat dan vaak om versies waarin een trojaans paard of iets dergelijks verborgen zit.