Veel steun voor Apple in strijd tegen FBI

Apple wil de FBI niet helpen bij het kraken van een iPhone. Het bedrijf krijgt bijval van onder anderen Sundar Pichai, Edward Snowden en Jan Koum.

Apple: geen achterdeurtje in iPhone

​Een rechter wil Apple dwingen om de FBI technisch te ondersteunen bij het kraken van de iPhone 5c van Syed Rizwan Farook, een van de daders van de schietpartij in San Bernardino waarbij veertien doden vielen. Het technologieconcern heeft bij monde van ceo Tim Cook laten weten dat het zich tegen het besluit zal verzetten. En Cook staat zeker niet alleen in deze strijd.

Apple vreest dat de privacy van de gebruikers in het geding is als het aan de eisen van de geheime dienst voldoet. 'We hebben veel respect voor de professionals van de FBI en we denken dat ze goede intenties hebben', schreef Cook in een open brief op de Apple-site. 'Tot nu toe hebben we alles gedaan wat in onze macht ligt en binnen de grenzen van de wet viel. Maar nu heeft de Amerikaanse overheid ons gevraagd om iets te maken wat we niet hebben en wat we te gevaarlijk vinden om te creëren. Ze willen dat we een achterdeurtje inbouwen in de iPhone.' Volgens de topman blijven kwaadwillenden dan gewoon andere vormen van encryptie gebruiken en worden onschuldige burgers de dupe.

​Google geeft Apple gelijk

Google-ceo Sundar Pichai vindt dat Cook helemaal gelijk heeft. 'Belangrijke post van Tim Cook', twittert hij. 'Bedrijven dwingen om hacken door de overheid mogelijk te maken, kan de privacy van de gebruikers in gevaar brengen. We weten dat wetshandhavers en geheime diensten met grote uitdagingen te maken krijgen terwijl ze proberen de mensen te beschermen tegen misdaad en terrorisme. Wij maken producten waarop jullie informatie veilig is en we geven de overheid toegang tot data als daar geldige juridische redenen voor zijn. Maar dat is iets heel anders dan van bedrijven vragen om consumentenapparaten te hacken. Dat kan een verontrustend precedent scheppen.'

WhatsApp-oprichter Jan Koum staat eveneens aan de kant van Apple. 'Onze vrijheid staat op het spel', stelt hij op Facebook. En ook klokkenluider Edward Snowden, die nog steeds in Rusland verblijft uit angst voor vervolging wegens het lekken van geheimen van de Amerikaanse overheid, schaart zich achter Cook. 'De technische wijzigingen die de FBI eist, zouden het mogelijk maken om een iPhone (5c of ouder) binnen een half uur te kraken. Dit is op het gebied van technologie de belangrijkste rechtszaak van het decennium.'

Veel steun voor Apple in strijd tegen FBI
Apple wil de FBI niet helpen bij het kraken van een iPhone.