Veel WiFi-adapters voor printer niet 'plug and play'

Een inkjetprinter met ingebouwde WiFi-antenne kun je neerzetten waar je maar wilt. Heb je al een goede printer die je 'draadloos' wilt maken, dan kun je ook een losse WiFi-adapter aanschaffen. Van de vier door ons bekeken 'wireless print servers' kunnen we echter slechts n aanbevelen.

Beschik je al over een goede inkjet-printer, maar wil je deze wl flexibeler kunnen plaatsen, dan is een externe WiFi-printserver in theorie een handige optie. Dat is een kastje dat je met een kabel koppelt aan je printer, waarna het draadloos kan communiceren met de pc. Tijdens de configuratie is net als met draadloze routers - nog wel een bekabelde netwerkverbinding nodig.

Vier printservers
We hebben verschillende WiFi printservers getest: de Centronic C54PSERVU, de technisch vrijwel identieke Sitecom WL-201 V2, de D-Link AirPlusG DP/G310 en de SMC WPS- G van SMC Networks.

Om een lang verhaal kort te houden: alleen deze laatste oplossing is zijn geld waard. De eerst drie producten beschikken niet over een afgeronde installatieprocedure en vragen een heleboel kennis van protocollen en instellingen waar je als gebruiker liever buiten blijft.

De SMC Wireless Print Server is daarentegen binnen drie minuten geconfigureerd en klaar voor gebruik.

Draadloos
Je kunt dit kastje zowel peer-to-peer als via een draadloos LAN gebruiken. Alleen blijkt dat de terugmeldingen van de printer niet doorkomen; een probleem dat zich ook bij de andere printservers voordeed. Hopelijk is dat probleem van tijdelijke aard: de meegeleverde driver is nog versie 0.95.

Prijs (SMC WPS-G): 60,-- (excl. btw) | Info: www.smc.com