Veelgebruik legacy-systemen binnen Amerikaanse overheid

Van een overheid verwacht je dat men veiligheid hoog in het vaandel heeft staan. Daar hoort ook moderne apparatuur bij. Daar schort het nu net aan bij de Amerikaanse overheid.

Gebruik van legacy-systemen is in het bedrijfsleven niet vreemd. Van een overheid verwacht je echter meer in een toenemende digitale wereld. Steeds weer blijken overheden te kiezen voor een positief financieel plaatje door niet te investeren in de nodige nieuwe apparatuur. Zo verlengde de Nederlandse overheid in 2014 (!) nog haar contract met Microsoft om beveiligingsupdates voor Windows XP te blijven ontvangen, ondanks het officieel stoppen van de support voor dit os.

Legacy-systemen

Toch gaat de Amerikaanse overheid nog een stukje verder in het gebruik van legacy-systemen. In een rapport, uitgegeven door het Government Accountability Office, wordt een soms alarmerende staat van gebruikte systemen geschetst. Zo wordt bij het Ministerie van Defensie nog gebruik gemaakt van de IBM Series/1, een systeem wat in 1976 gelanceerd werd. Dit systeem, in combinatie met 8-inch floppydisks, wordt ondermeer gebruikt om functies aan te sturen die te maken hebben met nucleaire bommenwerpers en ondersteuning voor tankers. In het rapport komt verder naar boven dat sommige systemen componenten van vijftig jaar oud bevatten.

Niet enkel financieel

In het rapport komt naar voren dat grofweg tweederde van het IT-budget binnen de Amerikaanse overheid in 2015 gebruikt werd voor onderhoudswerkzaamheden, en slechts eenderde voor modernisatie van de gebruikte systemen. Sinds 2010 is het budget voor modernisatie steeds meer gedaald in tegenstelling tot het onderhoud. Het is deels dus een financiƫle kwestie, maar ook doen de legacy-systemen hun werk en is er daarom weinig reden om deze te vervangen. Zo zegt Luitenant Kolonel Valerie Henderson van Defensie dat 'het systeem nog gebruikt wordt omdat het nog steeds werkt.' Wel is de overheid voornemens deze systemen te vervangen. Zo zullen de floppydrives eind 2017 vervangen worden door beveiligde digitale opslagsystemen.

Gebruik legacy-systemen

Het gebruik van legacy-systemen is niet enkel een issue bij overheden, ook het bedrijfsleven kampt met hetzelfde probleem als de Amerikaanse overheid. Zo deed Coolprofs in 2010 onderzoek onder veertien grote Nederlandse organisaties waarbij eenzelfde situatie werd geschetst als bij de Amerikaanse overheid: een IT-budget dat voor het grootste deel opgaat aan onderhoud van verouderde systemen. Het risico op ernstige calamiteiten ligt bij de Amerikaanse overheid natuurlijk wel wat hoger. Hoe het probleem van verouderde IT aangepakt gaat worden, is nog niet bekend.

Voor meer informatie over het gebruik van Legacy-systemen binnen de Amerikaanse overheid: lees het volledige GAO-rapport hier.

Veelgebruik legacy-systemen binnen Amerikaanse overheid
Een overheidsrapport schetst een alarmerende staat van belangrijke IT-systemen binnen de Amerikaanse overheid.