Veenman introduceert Innoprint, printing as a service

Ondanks dat er steeds minder wordt geprint is de markt van documentoplossingen er niet een die stilstaat. Ook Veenman laat dit zien met de introductie van de printing as a service-oplossing Innoprint.

Printing as a service

Innoprint is een cloud-gebaseerde oplossing waarmee je altijd en overal (digitale) prints kunt maken en deze kunt versturen naar fysieke printers aangesloten op de Innoprint-dienst. Dit wordt allemaal verzorgd door specialist in documentoplossingen Veenman. Het idee achter Innoprint is de verschuiving van behoeftes van eindgebruikers naar flexibiliteit en mobiliteit, zonder dat de fysieke print hiervoor wordt opgegeven.

De oplossing werkt verrassend makkelijk. Je meldt je aan op innoprint.nl middels een Google-account. Via dit account regel je waar je print naartoe gestuurd wordt en koop je ook tegoeden in om te kunnen printen via bijvoorbeeld iDeal en Paypal. Ook wordt er op je account bijgehouden hoeveel en wat je geprint hebt. Innoprint is hiermee dus niet enkel een dienst om prints mee te maken, maar ook een archiefoplossing waarbij je al je documenten netjes en overzichtelijk bij elkaar hebt staan. 

Openbaar

Printers staan op openbare locaties, met tijdschriftenhandel Bruna als lanceringspartner van Veenman. Andere openbare locaties als hotels en tankstations moeten later volgen. Hieruit volgt het voordeel dat iemand bijvoorbeeld snel een print kan maken van bijvoorbeeld een boardingpass in het hotel waar diegene verblijft, of onderweg naar een bespreking snel nog benodigde documenten kan uitprinten zonder daarvoor naar kantoor te moeten. Hierbij speelt veiligheid wel een belangrijke rol, natuurlijk. Een fysieke print out vindt enkel plaats wanneer de gebruiker die de opdracht heeft verstuurd aan de printer hier opdracht toe geeft. Dit gebeurde in de demonstratie die wij kregen middels een tag-sleutel, maar ondersteuning voor bijvoorbeeld nfc in de nabije toekomst is alles behalve ondenkbaar, mits de hardware dit ondersteunt natuurlijk.

Kosten

De adviesprijzen voor een print via Innoprint liggen op het niveau die copyshops aanbieden: A4 (enkelzijdig, zwart/wit) ligt op €0,15 per print, terwijl je voor een kleurenprint €0,45 betaalt. Relatief hoge kosten in vergelijking tot een eigen printer, maar deze prijzen komen niet uit het niets vallen. Dirk Olivier, algemeen directeur bij Veenman, legt uit dat mensen gerust voor een print willen betalen, als dat gepaard gaat met gebruiksgemak en flexibiliteit. Bovendien vallen de kosten voor inkt en cartridges weg, waardoor Innoprint ook aantrekkelijk is voor mensen die zelden iets uitprinten.

Innoprint en de markt

Innoprint maakt in ieder geval heel veel mogelijk met nieuwe verdienmodellen. Zo geeft Dirk het voorbeeld van banners op prints. Voor organisaties die Innoprint willen gaan gebruiken biedt de oplossing relatief voordelige prints, omdat gebruikers betalen via een tegoed en daarom bewuster printen. Ook valt het onderhoud weg en hoeven organisaties dus ook niet meer in te zitten over strakke contracten om hun printsysteem draaiende te houden. Voor de zakelijke markt kunnen prijsafspraken gemaakt worden en is Innoprint af te stemmen op de geldende behoefte binnen die organisatie.

Infrastructuur

De gehele oplossing wordt door Veenman gestuurd. Innoprint is een open platform, in die zin dat het de bedoeling is dat praktisch elke printer, ongeacht wat voor merk, hiermee moet kunnen werken. Veenman neemt het onderhoud voor hun rekening en dat geldt ook voor de koppeling met de cloud en de backend waar Innoprint op draait.

Dirk zelf is overtuigd van de oplossing. ‘Wij gaan met een innovatieve oplossing de markt ingrijpend veranderen’, aldus Dirk. ‘Printvolumes nemen steeds verder af, maar consumenten, mobiele werkers, zzp’ers en organisaties willen nog steeds af en toe kunnen printen. Met Innoprint kan dat allemaal, op een plek in de buurt. Wij zorgen voor het netwerk van printlocaties, de koppeling tussen de locaties, de cloud-oplossing, de registratie en de betaalvoorziening. Dat is nog niet eerder gedaan en het sluit helemaal aan bij de trend naar gedeeld gebruik en alleen betalen voor dat gebruik. Een revolutie op de traditionele printmarkt.’

Uitrol

De uitrol begint vandaag, waarbij de komende weken vestigingen van Bruna voorzien worden van de oplossing. De (responsive) website is ook te bezoeken vanaf vandaag. Binnen drie maanden zouden er ook Innoprint-apps verkrijgbaar moeten zijn voor zowel iOS als Android en Windows Mobile.

Veenman introduceert Innoprint, printing as a service
Een nieuwe printoplossing als antwoord op een snel veranderende markt.