Veiligheid eerst op de Librem 13

Tegenwoordig wordt jouw data verzameld en misschien zelfs gestolen. Diverse adverteerders willen weten wie je bent en cybercriminelen zijn uit op je bankgegevens, identiteit en alles waar ze winst uit kunnen halen. De Librem 13 is een beveiligde laptop waarmee je kunt voorkomen dat jouw data gestolen of verzameld wordt.

De Librem 13, ontwikkelt door Purism, is een 13.3-inch laptop die zich focust op je beveiliging, privacy en vrijheid. Hier is dan ook een apart open source operating system voor ontwikkeld: PureOS. Volgens de ontwikkelaars werkt alle software die je kent van Apple en Windows nog steeds op dit besturingsysteem, en je vindt standaard software zoals een browser, tekstverwerker, spreadsheets en meer vooraf geïnstalleerd op het apparaat.

Beveiliging

Het voornaamste doel van de Librem 13 is het beschermen van jouw data en privacy. Daarvoor is er diverse software en hardware geïnstalleerd, zoals encryptie, HTTPS-Everywhere en Privacy Badger. Deze software zorgt ervoor dat je altijd overal een veilige verbinding kunt opzetten en dat adverteerders jouw data niet kunnen verzamelen. Daarnaast laat Purism weten dat dit de eerste laptop is die je complete vrijheid geeft over je kernel, operating system en de software, en ook je privacy beschermd.

High-end

Naast de stevige beveiliging, is de Librem 13 ook een high-end laptop. Het apparaat komt met een 13.3-inch display met een resolutie van 1920x1080. De Librem 13 heeft afmetingen van 325x219x18mm en weegt slechts 1,4kg, wat netjes is voor een gemiddelde laptop. De laptop heeft een Intel i5 dualcore-processor die draait op 2,2GHz met 4GB aan geheugen, wat verhoogd kan worden tot 16GB. Ook om opslag zit je niet verlegen: de Librem 13 heeft 500GB HD aan boord, wat je nog uit kunt breiden met 1TB HD of 1TB SSD.

Qua aansluitingen heeft de computer een usb 3.0-, een usb 2.0- en een hdmi-poort. Voor de draadloze camera en microfoon is er een kill switch ingebouwd. Hiermee kun je voorkomen dat iemand ongewenst naar je kijkt via de webcam. 

Beschikbaarheid

De Librem 13 is vanaf deze maand beschikbaar vanaf 1649 dollar. Purism heeft haar financiering voor de laptop binnengehaald via Crowdsupply, een platform voor crowdfunding. Op 17 september sloot de campagne met een totaalbedrag van 272.699 dollar, wat ruim 22 duizend dollar meer is dan als doel gesteld werd. Via deze pagina is de Librem 13 te bestellen.