Veldtest Hosted Exchange

Wil je onderweg met je laptop of handheld computer werken met dezelfde Outlook-gegevens als op kantoor? Huur dan een Exchange Server op internet. Maar de ene provider is zeker de andere niet, blijkt in onze veldtest met zeven providers.

De makkelijkste manier om je Outlook-gegevens te delen in een team en om ze centraal en veilig op te slaan; zo kun je 'Hosted Exchange' kort omschrijven. Vanaf een tientje per maand per gebruiker ben je klaar. Vergelijk dat eens met een 'echte' Exchange Server die je zelf in je bedrijf moet neerzetten. Reken op vierduizend euro - minimaal - aan hard- en software en dan moet je nog iemand op cursus sturen om de server te configureren en beheren.

Direct inloggen
Bij Hosted Exchange (HE) staat de server bij een internetprovider en betaal je

Eigen ervaringen

WINMAG heeft al eerder geschreven over Hosted Exchange. Lees bijvoorbeeld ook onze praktijktest Hosted Exchange, van najaar 2006.
WINMAG beschrijft hierin de eigen ervaringen met Hosted Exchange, sinds begin 2006.

een maandelijkse premie voor de toegang. Je kunt met je webbrowser direct inloggen op een webversie van Outlook, maar je kunt ook met je desktop-versie van Outlook met de internetserver werken.

Net als in de 'gewone' Exchange Server kun je mappen met gegevens delen met andere gebruikers in je team. Zo maak je een teamagenda of deel je een map met mailtjes van sollicitanten. En je werkt altijd en overal met dezelfde gegevens. Met welke pc of handheld je ook op je agenda en e-mail inlogt. Bij een mobiel apparaat draaiend onder Windows Mobile 5 is de synchronisatie zelfs z goed geregeld dat de nieuwe e-mails vanzelf binnenstromen. Dat is het push-mail-principe, bekend van de BlackBerry's.

Flinke opmars
Steeds meer telecomoperators - KPN, Orange, Telfort - ontdekken dat Hosted Exchange een prima middel is om hun mobiele netwerken waardevoller te maken. Zij bieden het onder eigen naam aan, gekoppeld aan een passend mobiel abonnement en 'e-mail-device'; zie ons vorige nummer. Hosted Exchange is daarmee aan een flinke opmars begonnen.

In dit nummer staan we stil bij de praktische ingebruikname van Hosted Exchange. Hoe gemakkelijk is de dienst te installeren op een laptop en op een moderne Pocket PC? Wij vergelijken de 'setup' van zeven aanbieders.