Vergeet Skype, ga bellen met SIP

Als je nog geen telefonieabonnement hebt afgesloten bij je breedbandprovider, is Skype een gebruiksvriendelijke kennismaking met VoIP. Maar is het zeker niet zaligmakend: je pc moet altijd aanstaan om ervan gebruik te maken. De SIP-technologie kent dat probleem niet.

Als je een creditcard hebt, kun je direct vanuit de Skype-software wat beltegoed kopen en heel voordelig internetbellen naar Nederlandse n buitenlandse telefoons.
Maar Skype kent ook nadelen: het werkt niet met open standaarden, zodat je alleen met andere Skype-gebruikers gratis kunt bellen. En je pc moet aanstaan om te kunnen telefoneren met je usb-telefoontje. Bovendien kun je alleen bellen met Skype. Gebeld worden, op een persoonsgebonden telefoonnummer (SkypeIn), is nog altijd niet mogelijk in Nederland en Belgi.
Sinds enige tijd is een heel andere technologie sterk in opkomst: SIP (Session Initiation Protocol). Deze open, professionele standaard laat wl volledig twee kanten op bellen. En de meeste SIP-handsets hoeven niet aan een ingeschakelde pc te hangen om te kunnen functioneren; ze onderhouden zelf een internetverbinding via een (draadloze) router.