Verliest Windows 10 haar momentum?

Microsoft trok dit jaar veel aandacht met haar nieuwe operating system Windows 10. En in de eerste maanden leek het goed te gaan met het besturingssysteem, zo had Windows 10 in september al een marktaandeel van 6,63 procent. Maar nu lijkt die groei te stagneren.

In november had Windows 10 volgens NetMarketShare een marktaandeel van negen procent, wat een klein succes te noemen is als je bedenkt dat het besturingssysteem in juli pas uitkwam. Maar de explosieve groei van gebruikers van het systeem is aan het verminderen. In november groeide het marktaandeel van Windows 10 met slechts 1,06 procent, ten opzichte van 1,31 procent groei in oktober. En na de eerste maand van de release, dus in augustus, had het operating system een marktaandeel van 5,21 procent. De vraag is: verliest Windows 10 haar momentum?

Windows 8.x en 7 groeien door

Nog opvallender is dat het marktaandeel van Windows 7 en 8.x in de tussentijd door blijven groeien. In november steeg het marktaandeel van de besturingssystemen met respectievelijk 0,4 en 0,81 procent. Daarmee staat Windows 7 met een marktaandeel van 56,11 procent nog steeds aan kop van de meest gebruikte besturingssystemen. En ook voorganger Windows XP blijft groeien, in november steeg hun marktaandeel met ongeveer een procent naar 10,59 procent. Windows 10 is daarmee nog niet voorbij het populaire Windows XP en de groei lijkt dus te stagneren.

Een mogelijke reden voor deze onverwachte groei is vernieuwing van hardware binnen het bedrijfsleven in combinatie met het gebruik van legacy software. Lang niet alle in het bedrijfsleven gebruikte software is geoptimaliseerd voor of soms zelfs te draain binnen Windows 10. Dat maakt het logisch voor bedrijven om te kiezen voor Windows 7 en 8.x.

'Snelste overstap ooit'

Gartner trok zich eind november niets aan van deze cijfers – die toen ook nog niet bekend waren – en voorspelde dat in januari 2017 de helft van alle enterprises is overgestapt naar Windows 10. In 2019 zouden alle enterprises gebruikmaken van het nieuwe besturingssysteem. En ook op de consumentenmarkt zou Windows 10 populair worden, aldus Gartner. Daarmee voorspellen zij dat de overstap naar Windows 10 de snelste ooit zou zijn, ook sneller dan de implementatie van Windows 7. De huidige cijfers lijken dit echter tegen te spreken. Maar het uiteindelijke antwoord op deze vraag laat op zich wachten, want alleen de tijd kan het ons vertellen.