Verrassend: 'bloatware' vertraagt pc nauwelijks

Een nieuwe pc bevat vaak voorgeinstalleerde software. Die staat er niet op omdat de producent je zo aardig vindt. Hij verdient aan de irritante pop-ups die aansporen de software te registreren. Gelukkig vertraagt de 'bloatware' de pc's nauwelijks, blijkt uit onze test.

Regelmatig publceren media (o.a. De Volkskrant, Computer Totaal, Automatiseringgids,de NY Timeswat iedereen vermoedt: wie een nieuwe pc koopt, koopt een systeem vol vertragende bloatware (of crapware). Denk aan tijdbeperkte versies vanMicrosoft Works of Office, dedrie maandentrial van Symantec Security Suite, et cetera. Het neemt niet alleen vele GB's van je harde schijf in, het vertraagt de pc ook flink.

Meer betalen voor minder
Eigenlijk best wel een schokkend gegeven. Vooral professionele computergebruikers is de bloatware al jaren een doorn in het oog. Dell bood begin vorig jaar aan voor een paar tientjes extra (!) een bloatware-vrije pc te kunnen leveren. Dus meer betalen voor minder. Na een storm van kritiek bleek het om een 'misverstand' te gaan. Het kon ook gratis.

Maar hoe groot is het probleem nu eigenlijk? In welke mate vertraagt de bloatware (volgens onze definitie ongevraagde trialversies van commercile software) nieuwe pc's precies? WINMAG Pro bestelde drie 'middenmaat' laptops (met 15-inch-scherm) en gebruikten een professioneel benchmarkprogramma: PCmark Vantage Pro. Wij testten de laptops nieuw uit de doos en daarna zonder de bloatware.


De software aan boord van de Packard Bellin onze test (klik op laptop voor leesbare vergroting). De tijdbeperkte versie van Adobe Photoshop Elements is juist al verwijderd...

Pop-ups
Het meest irritante is het opstarten van een nieuwe pc. Allerlei zoveel-dagenversies vragen telkens je aandacht als je de pc start. De keuze om de reclameboodschappen in de 'pop-ups' te killen, krijg je vrijwel nooit. Op zijn best een invulveld 'herinner mij dagen later'.

Maar daarna valt het eigenlijk best mee. Eenmaal in bedrijf zijn de laptops met bloatware nauwelijks trager dan zonder die ongevraagde trials, blijkt uit onze benchmarktest. Het snelheidsverschil met en zonder is - bij de door ons doorgemeten notebooks - slechts enkele procenten. En nog veel belangrijker: via Configuratiescherm | Een programma verwijderen kun je steevast binnen vijftien minuten alle ongewenste programma's van de pc afgooien - en daarmee verdwijnen ook alle 'zeurvensters'.

Meevaller
Met andere woorden: wat aanvankelijk lijkt op een smeug verhaal ('consumenten kopen een door de leverancier moedwillig vertraagde pc') blijkt in de praktijk erg mee te vallen. Sterker nog: de kans is groot dat consumenten flink minder betalen voor hun nieuwe pc dankzij de 'sponsoring' door op de pc meeliftende software Dat is een kwartiertje software verwijderen vast wel waard.

klik door naar onze laptopbesprekingen en benchmarktest.