Via hack googlen in je eigen netwerk

Wie veel informatie beheert, heeft baat bij Google Desktop Search (GDS). Dit programma maakt een indexbestand van alle teksten en e-mails op je pc. Vervolgens kun je razendsnel in die gegevensberg 'googlen'. Wie ook wil zoeken in netwerkmappen, installeert een hack voor GDS.

Kenniswerkers worstelen sinds de opkomst van het internet met een groeiende informatiestroom via e-mail, websites en allerlei nieuwe communicatiekanalen. Via datzelfde internet haal je echter ook een handig wapen in huis tegen de information overload: een desktop zoekhulp die je inalle ontvangen en bewaarde informatie razendsnel laat 'googlen'.Zo'n Windows-zoekhulp haal je op bij Copernic (copernic.com) of bij Google zelf in de vorm van Google Desktop Search.

Google Desktop Search in een zoekactie op de eigen harde schijf

TweakGDS
Standaard zal Google Desktop Search alleen harde schijven in de computer zelf meenemen in zijn indexeer- en zoektochten. Met het programmaatje TweakGDS kun je echter lle waargenomen stations, dus ook netwerkstations en externe harde schijven (zelfs iPods) in de index opnemen. Via TweakGDS kun je bovendien zelf bepalen waar GDS zijn omvangrijke indexbestand parkeert (zeker 10 procent van het waargenomen datavolume).

TweakGDS biedt daarnaast nog wat kleine extra's zoals, specifieke mappen op een station niet indexeren en het herindexeren van stations wanneer het jou uitkomt. Ook het aantal weergegeven treffers bij zoektochten is in te stellen.
Al deze zaken kan een technische gebruiker ook zelf aanpassen via het Windows-register. TweakGDS is niet meer dan een gebruiksvriendelijke (gratis) grafische schil om deze hacks. De programmeur is Nathan Evans uit Seattle.

TweakGDS is een grafische schil om systeeminstellingen in het Windows-register.

Niet voor teamgebruik
GDS en vervolgens TweakGDS installeren is een leuke kennismaking met het googlen in je eigen netwerk. De hack gebruiken met meerdere mensen in je netwerk lijkt ons geen optie. Installeer dan liever een pakket als Copernic Corporate Edition op een Windows-server. Deze biedt voor circa 50 euro per werkplek iedere werknemer een perfecte zoekmachine voor documenten op het netwerk en zoekt en passant ook in de Outlook-postbussen lokaal of in Exchange. Er wordt een centrale index aangemaakt, zodat de werkstations daar niet mee worden belast.

Info/download Google Desktop Search (GDS):
http://desktop.google.com/

Info/download TweakGDS:
http://desktop.google.com/plugins/i/tweakgds.html