Vier geruisloze bureaucomputers

Lawaaierige pc's kunnen op kantoor de concentratie aardig verstoren. WINMAG test vier fluisterstille systemen die de rust op de werkvloer moeten terugbrengen.

Test stille computers

Inleiding
Acer Veriton 3700GX
Dell Dimension 5100
HP DX5150 MT
NEC Powermate VL350
Conclusie

Computers zijn de loop van de afgelopen jaren sneller en sneller geworden. Het aantal megahertzen van processoren is enorm gestegen en ook componenten als videokaarten en dvd-spelers hebben flink aan snelheid gewonnen. Een bijkomstigheid van die steeds rapper wordende componenten is de toegenomen warmteproductie. Waar pc's enkele jaren geleden nog toekonden met eenvoudige koelsystemen, zijn tegenwoordig forse koelvinnen en dito ventilatoren nodig. Ook de videokaart kan tegenwoordig niet meer zonder een degelijk koelelement.

Bijwerking

Intensieve koeling heeft een nadelige bijwerking; al die ventilatoren maken samen flink wat lawaai. Zeker wanneer een aantal systemen bij elkaar in n ruimte geplaatst worden, zoals vaak in kantoorsituaties het geval is. En ook in een huiskamer is het zoemende stofzuigergeluid van de gemiddelde desktop-pc geen verrijking van het woonplezier. Gelukkig leggen steeds meer fabrikanten zich toe op het ontwikkelen van stille pc's en zijn er nieuwe technologien om het lawaai de kop in te drukken. WINMAG bekijkt een viertal bureaucomputers van NEC, Asus, HP en Dell die speciaal ontworpen zijn om de geluidsoverlast tot een minimum te beperken.