Vijf informatiebeveiligingstips voor het mkb

Nu steeds meer informatie centraal wordt opgeslagen en gedeeld, lopen niet alleen grote bedrijven maar ook mkb'ers de nodige informatierisicos. Symantec geeft het mkb een vijftal tips voor het beschermen van de informatie binnen hun organisatie.

1. Ga terug naar de basis: ontwikkel richtlijnen voor een veilig gebruik van het internet en informeer medewerkers over internetveiligheid, bescherming en de nieuwste bedreigingen. Het is ook belangrijk om regelmatig van wachtwoord te veranderen en deze niet met anderen te delen.

2. Bescherm vertrouwelijke gegevens: implementeer een complete beschermingoplossing om ervoor te zorgen dat niet alleen de eigen bedrijfsinformatie veilig is, maar ook de gegevens van klanten, zoals credit card-informatie en bestelgegevens. Eén datalek kan leiden tot onherstelbare reputatieschade en een financiële ondergang.

3. Implementeer een effectief backup- en recovery-plan: het beschermen van informatie is meer dan alleen het implementeren van een antivirus-oplossing. Backup en recovery is een belangrijk onderdeel van complete informatiebescherming. Bij uitval van systemen of verlies van data, bijvoorbeeld door een overstroming, aardbeving, virus of systeemfout, dient de downtime zoveel mogelijk beperkt te worden. Een lange uitval kan veel ontevreden klanten en de nodige financiële schade opleveren.

4. Beveilig e-mail en web assets: selecteer een e-mail- en internetbeveiligingsoplossing die helpt de spam en e-mailbedreigingen te verlagen, zodat de gevoelige informatie beschermd is en bedrijven meer tijd kunnen besteden aan de dagelijkse werkzaamheden. Spammers en phishers maken gebruik van actuele gebeurtenissen en social engineering-tactieken om gebruikers persoonlijke informatie te ontfutselen, zoals creditcard- en bankgegevens.

5. Altijd onderweg? Vergeet de endpoint-bescherming niet:
in plaats van alleen te focussen op apparaten, zoals laptops, moeten bedrijven een stapje terugnemen en kijken naar waar hun informatie is opgeslagen en deze locaties ook beschermen. Als toevoeging op encryptie- en beveiligingsupdates is het belangrijk om wachtwoordbeheer toe te passen voor beheerders en medewerkers. Het onderhouden van sterke wachtwoorden zal helpen bij het beschermen van de gegevens die op een laptop staan wanneer deze wordt verloren of gehackt.