Virus te verspreiden via RFID-chips

Hackers en criminelen kunnen virussen verspreiden via RFID-chips, de opvolger van de barcode, die ook in het nieuwe paspoort zullen worden verwerkt.

Dit hebben onderzoekers aan de Vrije Universiteit in Amsterdam aangetoond.

De onderzoekers kwamen erachter dat het mogelijk is RFID-chips, minuscule computerchips, te infecteren met een computervirus, bijvoorbeeld door middel van het beproefde systeem van een buffer overflow. Zodra het virus van een corrupte chip wordt gedownload door het uitleessysteem, kan het in actie komen en zich kopiren naar onderliggende databases en andere RFID-chips.

Het onderzoeksteam heeft zelf de software geschreven om de RFID-chips uit te lezen en instructies te versturen. Ze schrijven warrige informatie terug naar de chips, waardoor de chip in de war raakt en niet meer controleert wat er wordt opgeslagen en of dat wel mag.

Er ontstaat hierdoor een veiligheidsprobleem dat kan leiden tot een virusinfectie op de chip. Zodra een derde instantie de chip uitleest, kopieert het virus zich naar het bijbehorende systeem en is de virusverspreiding een feit.