Vista: 10 toppers, 10 missers

De redactie van WINMAG Pro werkt nu een half jaar met Windows Vista. Pas in de praktijk blijkt welke nieuwigheden cht handig uitpakken. Of welke noviteiten juist niet gelukkig maken. Een tweede blik op Vista.

10x Top

1. Favoriete koppelingen
Favoriete koppelingen: snelkoppelingen naar vaakgebruikte folders die in ieder dialoogvenster verschijnen: het klinkt als een aardigheidje, maar deze functie blijkt in de praktijk al snel onmisbaar. Moest je in XP-mappenvensters nog de hele boom doorspitten om bij de gewenste folder te komen, in Vista ben je overal in n muisklik op de gewenste plaats. Een echte time saver.

2.Gentegreerd zoeken
Om snel en efficint te zoeken op je desktop, moest je voorheen extra software installeren: Desktop Search, van Google, Copernic of Microsoft. Microsoft levert bij Vista zijn desktopzoeker kant-en-klaar en heeft het bovendien in het systeem gentegreerd. Bestandsvensters en zelfs het startmenu hebben nu een zoekvenster waarmee je overal naar het gewenste e-mailtje of document kunt speuren.

3. Zoekmappen
Hoewel de naam anders doet vermoeden, is deze functie niet zozeer gericht op het zoeken naar bestanden, maar op het beheer ervan. Een zoekmap is eigenlijk een permanente zoekopdracht waarvan het resultaat in een folder wordt weergegeven. Zo kun je een zoekmap maken waarin alle documenten terechtkomen die het woord 'factuur' bevatten, ongeacht de werkelijke positie op de harde schijf.

4.Verbeterd startmenu
Het startmenu blijkt na een tijdje in gebruik aanzienlijk te zijn verbeterd. Werd het menu van XP al snel een zooitje (naar rechts uitklappende menu's!), in Windows Vista behoud je altijd een strak ingekaderd menu, waarin alles neerwaarts openvouwt. Zo kun je al scrollend naar de gewenste applicatie navigeren. Hoewel dit onderdeel nog sterk verbeterd kan worden, is het ten opzichte van XP een flinke verbetering.

5. Windows Update Center
Het update-centrum Windows Update van Vista is een hele verademing ten opzichte van het ingewikkelde, webgebaseerde update-centrum van XP. Windows Update Center is lokale software die het updateproces heel inzichtelijk maakt, ook voor onervaren gebruikers. Bovendien werkt het hele updateproces een stuk stabieler n sneller dan voorheen.

6. Nieuwe 'slaapmodus'
Wanneer op de uit-knop in Vista drukt, schakelt je pc niet compleet uit, maar bewaart je huidige desktop-sessie in het geheugen en schakelt vervolgens naar een sluimerstand. In deze stand verbruikt de machine nauwelijks stroom, maar je kunt het wel razendsnel weer in oude staat terugkrijgen. Je pc volledig uitschakelen wordt dan ook vrijwel overbodig (behalve bij bliksem!) en dat scheelt veel opstarttijd.

7.Mobiel computergebruik
Vista is meer dan XP aangepast op gebruik op een laptop. Een goed voorbeeld daarvan is het handige Mobiliteitscentrum. Via dit handige portaal heb je toegang tot veelgebruikte opties voor mobiel computergebruik. Daarnaast is het energiebeheer uitgebreid en zijn de synchronisatiemogelijkheden verbeterd.

8. Presentatiemodus
Aparte vermelding verdient de presentatiemodus. Voor wie veel presentaties met zijn laptop geeft, is het een uitkomst. In deze stand valt Windows jou (en je publiek) niet lastig met systeemmeldingen. Ook voorkomt deze modus dat je laptop tijdens een presentatie in een slaapmodus terecht komt.

9. Sideshow
Sideshow is een functie die de pc in staat stelt om op een extern schermpje extra informatie weer te geven. Hoewel we het nog niet zelf in actie hebben gezien, herbergt deze functie een groot potentieel. Zo kunnen de nieuwste, hierop aangepaste laptops op een extern schermpje aan de buitenzijde een overzicht geven van je binnengekomen e-mail. Zonder dat je de laptop open hoeft te klappen.

10.Netwerkcentrum
Vista's beheercentrum voor je netwerkverbinding blijkt in de praktijk heel wat handiger en overzichtelijker dan zijn voorganger 'Mijn Netwerkomgeving'. Je krijgt niet alleen een visuele weergave van je verbinding, maar kunt hier ook op een intutieve manier instellingen wijzigen en heel gemakkelijk bestanden en printers delen.