Vista: mooi maar geen must

Vandaag, ruimvijf jaar en vele uitstellingen later,ligt Windows Vista dan eindelijkvoor iedereen in de winkel. Maar WM-eindredacteur Raymond Luijbregts werktintussen altwee maanden met het kersverse besturingssysteem. Over zijn persoonlijke ervaring lees je hier.

Testverantwoording

Raymond Luijbregts installeerde Windows Vista Ultimateop een desktop-pc met eendualcore AMD Athlon64 X2 4200+ CPU, 1 GB RAM, 160 GB HDD en een Geforce 7900GT-videokaart met 256 MB onboard videogeheugen. Later moest ook een Intel Core Duo-laptop met 1 GB RAM, 160 GB HDD en een Geforce GO 7400 eraan geloven. Beide systemen heeft hij inmiddels twee maanden dagelijksin gebruik.

Mijn eerste kennismaking met Windows Vista verliep wat stroef. De installatie was nog hoopvol; een kwestie vanenkele muisklikkenen mijn Windows XP Professional werd keurig omgetoverd in Vista. Mt behoud van mijn documenten en instellingen, zo beloofde de installatieprocedure mij. Het moet gezegd: dat werd keurig ook zo gedaan.

Opstartproblemen
De eerste donkere wolken verschenen vlak na het einde van de installatie. De eerste 'startsessie' werd ruw onderbroken door een - jawel - berucht BSOD (Blue Screen of Death): het beruchte blauwe Windows-foutmeldingsscherm. De boosdoener was mijn geluidskaart: een 'simpele' Realtek AC '97-chip, die overigens in veel moederborden standaard zit ingebakken. De XP-driver bleek niet compatibel met Vista en daar liep laatstgenoemde volledig op stuk. Niet dat ik me uit de weg liet slaan: ik herstartte in veilige modus en installeerde de Realtek-driver die wel met Vista door n deur kon. De deur naar de Vista-wereld kon eindelijk volledig geopend worden, maar mijn goede zin was enigszins bedorven.

Aero-interface
Na de tweede, inmiddels wel succesvolle, boot, viel mij meteen de toegenomen opstartsnelheid op. Vista start zelfs een paar seconden sneller dan XP. Enkele luttele seconden na de vernieuwde, overigens bescheidenopeningstune'glimlachte' de Aero-interface mij tegemoet. Ik moet zeggen: dat zag er niet verkeerd uit. De kinderachtige zuurstokkleurtjes van Windows XP hebben plaatsgemaakt voor gelikte, 'glossy' zwarte balken, ditoknoppen en fraaie iconen. Chapeau, chapeau.

Twee maanden later
Nu, twee maanden na dato en tientallen 'Vista-werkuren' verder, is het tijd de balans op te maken. Wat ben ik netto opgeschoten met de upgrade van XP?