Vista: upgraden of 'schoon' installeren

Negen van de tien pc-gebruikers zullen pas met Vista kennismaken als ze een nieuwe pc kopen waar het al op staat. Wil je eerder met Vista aan de slag, dan moet je het zelf installeren. Dat is geen ingewikkelde klus. De installatie in vogelvlucht.

We gaan er vanuit dat je (straks) op legale wijze een installatie-dvd van Microsoft hebt aangeschaft. Er zijn twee grote verschillen met eerdere Windows-installaties: er is slechts n installatie-dvd die alle verschillende

Windows XP Pro-upgrade
Wil je vanaf Windows XP Pro migreren naar Windows Vista? Houd er rekening mee dat je alleen de upgrade-versie van Vista Business en Vista Ultimate mag installeren over XP Pro heen. Upgraden naar Vista Basic en Vista Premium (consumentenversies Vista) is niet mogelijk.
Windows-versies bevat. En de installatie is bijna geheel grafisch; bij vorige edities werd je nog grotendeels in tekstschermen begeleidt.

Je kunt kiezen voor 1) een 'schone installatie' of 2) een upgrade over Windows XP heen, waarbij je alle programma's en instellingen migreert naar Vista.
In het eerste geval moet je checken of de pc vanaf een ingestoken dvd-rom kan opstarten. Stop de Windows-dvd in het laatje en start de pc (opnieuw) op. Als de Vista-installatie niet vanzelf start moet je de in de setup ('bios') van de pc instellen dat jouw pc de dvd-speler als eerste 'boot device' ziet.

Een Vista-upgrade over Windows XP heen start je simpelweg vanuit Windows XP. Kies de dvd-speler met de Vista-installatieschijf - en de installatie begint vanzelf.

[1] Setup starten


Of je nu Vista schoon installeert, of een upgrade over XP heen uitvoert; de setup zal starten. Na enige tijd zal het programma vragen welke taal je wilt installeren en welke tijdzone je wenst. Let op: de toetsenbordinstellingen moeten blijven staan op 'Verenigde staten (Internationaal)'.