VMWare lanceert ontwikkelomgeving Cloud Foundry

Softwarebakker VMWare heeft vandaag Cloud Foundry gepresenteerd, een open source ontwikkelomgeving voor applicaties die je vanuit de cloud kunt gebruiken.

Met de software, uitgebracht onder de Apache 2-licentie, kun je een zogeheten paas-omgeving (Platform-as-a-Service) opzetten voor het testen en ontwikkelen van cloudapplicaties. Het biedt daarmee een open source alternatief voor bijvoorbeeld Microsoft's Azure-omgeving en Amazon EC2.

De oplossing is in ieder geval flexibel te noemen. Cloud Foundry is ontworpen om zoveel mogelijk programmeertalen te ondersteunen en moet compatibel worden met concurrerende cloudaanbieders. Een VMWare-omgeving is niet perse nodig. De oplossing ondersteunt onder andere de programmeerframeworks Ruby on Rails, Node.js en Spring framework for Java. Als het aan VMWare ligt wordt deze lijst dankzij het open source-karakter snel uitgebreid met andere frameworks.

Cloud Foundry kan worden gebruikt in zowel publieke als private cloudomgevingen.

Heb je apps geprogrammeerd voor Google Apps met Springworks, dan kun je deze volgens VMWare probleemloos gebruiken met Cloud Foundry. Dat is het directe resultaat van een samenwerking tussen de virtualisatiespecialist en Google.

In het tweede kwartaal van dit jaar brengt VMWare ook de Cloud Foundry Micro Cloud. Dit is een downloadbare versie van de applicatie waarmee je een virtuele machine op je ontwikkeldesktop aanmaakt. Hierin kun je applicaties testen alsof het in de cloudomgeving zou draaien.