Vodafone wil misleidende sms-diensten aanpakken

Vodafone wil aanbieders van misleidende sms-diensten aanpakken door onterecht gencasseerde rekeningen terug te eisen. Klagende klanten krijgen direct hun geld terug, aldus de provider in een uitzending van Tros Radar.

Klachten over misleidende sms-diensten kunnen op de website van Vodafone worden gemeld, waarna de klant de gemaakte kosten krijgt teruggestort. De rekening komt vervolgens te liggen bij de aanbieder van de sms-dienst, die zelf moet bewijzen of een klacht onterecht is. Een aanbieder wordt afgesloten wanneer deze meerdere keren in de fout gaat.

Vodafone wil het middel inzetten om de aanhoudende klachten over misleidende sms-diensten in te dammen. Tros Radar besteedde tien jaar geleden voor het eerst aandacht aan het probleem en zegt al jarenlang klachten over misleiding en onterechte kosten binnen te krijgen.

Wetgeving

Minster Maxime Verhagen van Economische Zaken kondigde in de uitzending aan dat er in april volgend jaar nieuwe wetgeving komt omtrent sms-diensten. Volgens hem lopen de maatregelen van Vodafone hierop vooruit.

Onder de nieuwe wetgeving hoeven consumenten bij klachten over misleidende sms-diensten de rekening niet te betalen en mogen providers hen tijdens de behandeling daarvan niet afsluiten. Ook moet er een blokkade komen voor het krijgen van sms-diensten.

Bij klachten omtrent smsjes boven 1,50 euro moeten providers volgens Verhagen bovendien zelf aantonen dat de consument hier bewust toestemming voor heeft gegeven.