Voice over IP: blij met SIP

Veel consumenten nemen bij hun breedbandprovider tevens een abonnement voor internettelefonie. Wil je een onafhankelijker koers varen en nog meer besparen op de belkosten, dan gebruik je voor internetbellen het SIP-protocol, bijvoorbeeld met VoipBuster.

Al bijna een miljoen Nederlanders maakt gebruik van VoIP. De meeste abonnees kiezen een gecombineerd pakket met breedband via kabel of adsl en VoIP daarbovenop. Bijvoorbeeld bij KPN, UPC, Tele2/Versatel, Scarlet, Tiscali of Wanadoo.

(Bijna) gratis bellen met VoipBuster

Sterk in opkomst is VoipBuster. Er is een hele reeks programmas op VoipBuster gebaseerd. Voorbeelden zijn VoIPStunt, VoIPCheap, NetAppel, SIPDiscount, Internetcalls, VoIPDiscount en SparVoip. VoipBuster is, net als Skype, een programma om te bellen via internet met uw computer. VoipBuster ondersteunt bovendien, in tegenstelling tot Skype, de SIP-standaard, zodat je het kunt gebruiken met een softphone of SIP-hardware.

Met VoipBuster kun je naar heel veel landen, waaronder haast heel Europa, gratis naar vaste nummers bellen. In het begin kon iedereen onvoorwaardelijk gratis naar vaste nummers bellen. Later moest 1,-- aan beltegoed worden gestort. Tegenwoordig moet je het beltegoed bijhouden, is de houdbaarheid beperkt tot 4 maanden en moet je in stappen voor minimaal 10,-- opwaarderen. Er wordt sinds kort bovendien een limiet van 20 uur gratis bellen per maand gesteld.

Bij VoipBuster kun je gratis een telefoonnummer aanvragen. Er is overigens geen garantie dat je dat nummer mag behouden. VoipBuster kan het nummer terugvorderen. Het bedrijf deed dat al in het verleden bij de abonnees waar het toegekende nummer niet bij het woonadres bleek te kloppen.

Info: www.voipbuster.com

Deze aanbieders gaan er vanuit dat je gebruik maakt van de bijgeleverde hardware. Hoewel ze de term SIP vermijden, maken ze bijna allemaal gebruik van deze flexibele standaard. Ook KPN benut de SIP-standaard bij InternetPlusBellen, maar je bent bij hen wel gebonden aan de Experia Box van Siemens. Bij sommige aanbieders, zoals Tiscali, kun je je eigen adsl-apparatuur gebruiken, maar het instellen daarvan is soms lastig. De informatie is namelijk schaars en de ondersteuning beperkt.

Onafhankelijke aanbieders
Het aantal onafhankelijke VoIP-aanbieders neemt toe. Je bent bij hen niet alleen vrij in de breedbandkeuze, maar ook in de keuze van apparatuur. Pilmo en Optibel zijn uitzonderingen hierop. Ze werken wel onafhankelijk van je internetaanbieder, maar vereisen het gebruik van de bijgeleverde telefoonadapter. Pilmo benut de standaard H.323, dat door de opmars van SIP uit de gratie raakt. Optibel gebruikt wl de SIP-standaard maar vereist ook de bijgeleverde telefoonadapter.

Enkele bekende aanbieders die alles vrij laten, zijn VoipBuster (zie kader) en de Budget Phone Company. Laatstgenoemde aanbieder biedt de pakketten prepaid, basic en onbeperkt. Onder de naam Talkin2ya heeft het ook een instappakket, met daarin een softphone en twee koptelefoons. Bovendien levert het de dienst Internetbellen aan Essent Kabelcom. XS4ALL biedt SIP aan haar eigen breedbandabonnees.

SIP-account activeren
Een SIP-account is in feite een gebruikersnaam, wachtwoord en adres van een server (sip.provider.nl). Dit programmeer je in de hardware of softphone (belprogramma voor je pc). Soms is het ook nodig een poortnummer in te stellen. In de meeste gevallen is dat 5060. Het is mogelijk in meerdere toestellen van n account gebruik te maken. Ieder apparaat zal een inkomend gesprek signaleren. Je ontvangt dan het gesprek op het toestel dat je als eerste opneemt. In veel apparaten kun je bovendien meerdere accounts instellen. VoIP wordt daarnaast mobiel, omdat steeds meer mobiele telefoons, smartphones en pdas een SIP-client bieden.