Voipster lanceert bellen via de browser

Het Nederlandse internettelefoniebedrijf Voipster komt met 'Zoep' als eerste met een toevoeging aan webbrowser Firefox om direct vanuit de browser te bellen.

Tijdens de O'Reilly Emerging Telephony Conference in San Francisco werd de nieuwe toepassing gentroduceerd. Het programma is al te downloaden van Zoep.com, de site van Voipster. De toepassing is als plug-in alleen geschikt voor de nieuwste versie van FireFox, versie 1.5

Voipster is een concurrent van Skype, MSN Messenger en van Google Talk, maar kan niet de marketingkracht opbrengen om zelfstandig groot te worden. Vandaar dat Voipster praat met telecomfirma's die de belfunctie willen aanbieden, eventueel in een speciaal voor hen aangepaste vorm. Ook denkt Voipster aan een voor bedrijfstelefonie aangepaste versie.

Een voordeel van Voipster is dat het werkt volgens de belangrijkste standaard voor telefonie via internet, SIP. Het populaire Skype doet dit niet. Bovendien sluit Voipster aan op het open source programma Jabber met de standaard XMPP.

Google Talk zal zich ook bij deze laatste standaard aansluiten, zodat Voipster/Zoep-bellers straks ook met Google Talk-gebruikers contact kunnen leggen.