Voormalig Microsoft-topman kritisch over strategie Windows Phone

Steve Ballmer, voormalig directeur van Microsoft, wil dat er Android-applicaties komen in Windows 10. Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering uitte hij zijn onvrede over de huidige strategie van Windows.

De kritiek van Ballmer, die nog steeds de grootste individuele aandeelhouder binnen Microsoft is, kwam na aanleiding van een verklaring van Microsoft's huidige ceo Satya Nadella. Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering liet Nadella weten dat Microsoft meer developers wil overhalen om universele applicaties te bouwen die zowel op computers als op mobiele devices werken. Zo wordt er volgens Nadella op meer devices gedoeld dan alleen de handsets van Microsoft, die slechts een klein aandeel hebben in de mobiele markt. 'Dat gaat niet werken', stelt Ballmer. In de plaats van dit plan moeten Windows Phones 'in staat zijn om Android-applicaties te draaien.'

Android naar Windows

In april kondigde Microsoft een plan aan waarmee ontwikkelaars eenvoudig Android- en iOS-applicaties kunnen ombouwen naar varianten die geschikt zijn voor Windows. Maar eerder deze maand liet The Verge weten dat dit project gepauzeerd is.

Ballmer was geen fan van Android

De uitspraken van Ballmer zijn opvallend, want tijdens zijn leiderschap liet hij zich nog slecht uit over Android. In 2012 zei hij: 'Het ecosysteem van Android is, als je vanuit het perspectief van compatibiliteit van de app en onze wereld kijkt, wat wild. Misschien zelfs wel op een manier die niet altijd het beste is voor de klant.' En ook over iOS was Ballmer kritisch. 'Het Apple-ecosysteem lijkt erg gecontroleerd, maar is ook behoorlijk duur.'

Volgens Ballmer was het toentertijd de vraag hoe je hoge kwaliteit zonder een hoge prijs krijgt, met een misschien wat minder gecontroleerd systeem. 'Hoe zorg je voor lage prijzen en de diversiteit die je van Android gewend bent?' Volgens Ballmer was Windows Phone het beste van twee werelden wat beschikbaar was. Hij zette dan ook in op het eigen ecosysteem van Windows, en wilde daarmee de smartphone-markt binnendringen.

Applicaties omzetten

Het omzetten van applicaties van het ene besturingssysteem naar het ander is niet altijd even gemakkelijk, zeker niet als het om native applicaties gaat. Deze apps zijn gebouwd voor één besturingssysteem, bijvoorbeeld Android, en zal daardoor niet zomaar op een ander systeem werken, bijvoorbeeld iOS. De gehele applicatie moet dan omgebouwd worden, om te zorgen dat hij optimaal werkt. Een hybride applicatie maakt dit al gemakkelijker, aangezien deze slechts voor een gedeelte is geoptimaliseerd voor een besturingssysteem. Maar hybride applicaties kunnen daarentegen niet alles uit een smartphone halen, aangezien ze niet bij elke functionaliteit van het toestel kunnen. Hoe Microsoft wilde aanpakken, is niet bekend, maar eenvoudig is het in ieder geval niet.