Vorig jaar ruim 1500 cyberincidenten met persoonsgegevens

Het afgelopen jaar waren er meer dan 1500 cyberincidenten waarbij ongeoorloofd toegang tot persoonlijke gegevens mogelijk was, blijkt uit een rapport van het Nederlandse beveiligingsbedrijf Gemalto. In vergelijking met 2013 is het aantal data breaches met 49 procent gestegen, de keren dat data gestolen werd of verloren raakte is gestegen met 78 procent.

Bij de incidenten waren persoonlijke gegevens als accountinformatie of betaaldata toegankelijk voor kwaadwillenden. Ook waren er ruim één miljoen stukjes data bij deze cyberincidenten betrokken.

Motivatie

De motivatie van cybercriminelen in 2014 was volgens Gemalto voornamelijk identiteitsfraude, aangezien 54 procent van de inbraken hier op gebaseerd waren. In slechts vier procent van de incidenten waren de gegevens geheel of gedeeltelijk versleuteld. Binnen de diverse branches die werden onderzocht werd de meeste data gestolen of raakte verloren bij retail-ondernemingen (55 procent), op ruime afstand gevolgd door de financiële sector met twintig procent. De meeste incidenten waren te vinden in Noord-Amerika, met een totaal van 1164 incidenten. Europa volgt met 190 incidenten, waarbij het overgrote deel in Groot-Britannië plaatsvond.

Het volledige rapport van Gemalto is hier te downloaden.