VPN: Thuis op de zaak

Voor thuiswerkers is het een enorme uitkomst als ze vanuit huis het netwerk van de zaak op kunnen. Met VPN kan dat op een veilige manier.

Thuiswerkers en zakenreizigers hebben het maar moeilijk: terwijl hun collega's op kantoor in een zucht op het netwerk zitten en alle bedrijfsinformatie binnen handbereik hebben, moeten zij elke keer op de zaak hun virtuele koffertje inpakken en hopen dat ze niets vergeten of zich onverwachts iets voordoet.

Als ze al op de zaak komen. Moeizame synchronisatieprocedures, werken met verouderde informatie en achterlopen op wat op de zaak gebeurt, zijn de grootste problemen van de telewerker.

Het grote toverwoord luidt hier 'VPN', een term die zichzelf heeft ingehaald en een wat magische bijklank heeft gekregen. Internetprovider BIT weet het goed te verwoorden: "Een VPN is een virtual private network, wat wil zeggen dat het lijkt alsof je zelf een netwerk bouwt met directe verbindingen, terwijl je eigenlijk gebruik maakt van openbare infrastructuur. Alles dat afwijkt van het zelf trekken van glasvezel tussen verschillende vestigingen en toch een afscheiding van het publieke internet biedt, kwalificeert dus feitelijk als VPN."

Met VPN zijn telewerkers uit de brand geholpen, maar het is ook een goedkope oplossing om de lokale netwerken van twee vestigingen aan elkaar te koppelen. Kilometerslange kabels leggen, kostbare inbelverbindingen of huurlijnen zijn niet meer nodig. Uit een onderzoek van MarketCap in maart 2005 blijkt dat maar liefst 45,8% van alle Nederlands bedrijven met meer dan twintig werknemers VPN gebruikt om hun wide area network tot stand te brengen.