'Vrouwen lopen vergroot risico op internet'

Vrouwen in Nederland lopen (extra) risico's als ze online zijn.

Dat stelt het pr-bureau van PC Tools (internetbeveiligingssoftware) vast in een persbericht, na een enquête onder 108 vrouwen op de Libelle Zomerweek in mei 2009.

Mannen werd niets gevraagd (die waren natuurlijk ook nauwelijks aanwezig), dus de kwalificatie 'vergoot risico' (ten opzichte van mannen, neem ik aan) komt nogal uit de lucht vallen. Misschien wordt hier eerder een bepaald type vrouw bedoeld; de Libelle-lezers; de family woman, die risicovoller bezig is dan de techy savvy vrouwen – of zoiets? De kop boven dit stukje is niet voor niets tussen aanhalingstekens gezet.

Hoe dan ook: de nominale cijfers in het persbericht zijn schokkend genoeg. Tijdens surfen op het internet gebruikt 45% van de respondenten altijd hetzelfde wachtwoord en 39% van de respondenten zegt niet meer dan twee verschillende te gebruiken.

Linkje wordt direct geopend

Met het grootste aantal breedband aansluitingen in de wereld brengen Nederlandse vrouwen veel tijd door op het internet. Echt veilig doen ze dat niet. 41% van de respondenten zei dat ze een link of bijlage van een vriend direct opent wanneer zij deze ontvangt via email, instant messenger of sociale netwerk site. Nog eens 45% bekijkt de link alsnog na het als 'betrouwbaar' beoordeeld te hebben. Wat is malware, vroeg PC Tools de vrouwen. 'Geen idee', antwoordde 93%.

PC Tools vindt het tenslotte 'verontrustend' dat de meeste vrouwen niet netjes alle 'security alerts' lezen van antimalwaresoftware (als de vrouwen die hebben) en de instructies opvolgen.
Er valt, met andere woorden, nog een wereld te winnen voor de beveiligers van PC Tools in de wereld van de Libelle-lezeres. Nadeel: de advertentietarieven van dit nog altijd populaire damesblad zijn aan de 'pittige' kant (deeplink).