VS in de clinch met China om ZTE

De VS en China liggen weer met elkaar in de clinch. Aanleiding ditmaal: de exportbeperkingen die Washington Amerikaanse toeleveranciers van de Chinese telecommultinational ZTE Corp oplegt.

ZTE krijgt straf van VS

Het Chinese ZTE Corp heeft haar toeleveranciers in de VS met klem op het hart gedrukt om voor de juiste exportvergunningen te zorgen. Zo probeert ZTE onder de exportbeperkingen voor componenten uit te komen die de VS het bedrijf onlangs oplegde. ZTE Corp, een multinational op het gebied van telecommunicatie, heeft zich de woede van de Amerikaanse overheid op de hals door zich niet te houden aan de Amerikaanse sancties tegen Iran.

Sino-Amerikaanse relatie verder onder druk

​De Amerikaanse overheid verscherpte daarom gisteren haar exporteisen waardoor het voor Amerikaanse toeleveranciers moeilijk wordt om nog langer onderdelen of halffabrikaten aan ZTE te leveren. China reageerde kwaad op de Amerikaanse maatregelen, wat de toch al gespannen relatie tussen de VS en China niet ten goede kwam.

"Zeer zware straf voor techbedrijf"

De maatregelen van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken verstoren ZTE's internationale supply chain en kunnen leiden tot een tekort aan onderdelen - het schrikbeeld van elke telecommultinational. Een anonieme sanctie-expert vertelde aan persbureau Reuters dat de voorraad technologische componenten waarover ZTE beschikt bij lange na niet genoeg zal zijn om aan de vraag te voldoen. De anonieme expert noemde de sancties dan ook zwaar: 'De zwaarste straf die je een technologiebedrijf kunt opleggen.'

Escalatie​ niet onwaarschijnlijk

Volgens dezelfde expert kan de straf escaleren en mogelijk verreikende politieke consequenties hebben. In navolging van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken uitte ook het Chinese ministerie van Economische Zaken felle kritiek op het Amerikaanse besluit. Volgens het ministerie heeft het Amerikaanse besluit een grote impact op de activiteiten van Chinese bedrijven en zal China hierover met de Verenigde Staten in gesprek blijven.

Amerika legt het Chinese ZTE Corp sancties op
Amerika straft het Chinese ZTE Corp wegens omzeilen sancties Iran