Wall Street maakt korte metten met recordresultaten Apple

Gisteren heeft Apple haar kwartaalcijfers bekendgemaakt. Het resultaat: een flinke verhoging van de omzet en meer verkochte iPhones dan ooit. Maar analisten waren niet blij en het aandeel zakte in

Apple heeft haar omzet ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar weten te verhogen van 46,3 miljard dollar naar 54,5 miljard dollar. Geen misselijke cijfers, maar niet genoeg voor beurshandelaren die in een zogenaamde 'panic selling' Apple-aandelen massaal van de hand deden. Dat leidde tot een koersdaling van zo'n 10 procent.

Het bedrijf heeft 47,8 miljoen iPhones verkocht, ruim meer dan het vorige record van 37 miljoen stuks in het vergelijkbare kwartaal van 2011. Apple heeft dan ook meer dan 50 procent van de Amerikaanse mobiele markt in handen, terwijl Windows, Android en Blackberry de overige taart mogen verdelen. De iMac-verkopen vielen tegen en daalde met een kwart naar 4,1 miljoen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit betreft zowel iMacs als Macbooks. Van de iPad werden 22,9 miljoen exemplaren verkocht, wat een stijging is ten opzichte van van dezelfde periode vorige jaar.

Waarom Wall Street zo reageert wordt verklaard door analisten, die hoopten op minstens 50 miljoen verkochte iPhones. Toni Sacconagh van Wallstreet research firm Sanford Bernstein verklaart: '52 miljoen verkochte iPhones zou een enorme klapper zijn, waarbij 46 miljoen of lager juist weer teleurstellend zou zijn, denk ik. Of je blij bent met een verkoopgetal daar tussenzit af van je persoonlijke verwachtingen'.

Wall Street en Apple lijken al langere tijd geen beste vrienden meer te zijn, aangezien de aandelen van Apple de laatste tijd harder dalen dan dat ze stijgen. Veel hiervan hangt samen met het nieuws van de dag, zoals zo vaak het geval is met aandelen. Wat Apple gaat doen om het tij te keren is niet bekend. De kans is erg groot dat Apple dit voorjaar wel weer met iets nieuws gaat komen. Dat de rest van de wereld het bedrijf in ieder geval tot dan onder een vergrootglas blijft leggen staat daarbij als een paal boven water. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Wall Street maakt korte metten met recordresultaten Apple
Ondanks prima verkopen is Wall Street niet blij. Apple is het slachtoffer van 'panic selling'.