Way2Go: betaalbare 3D-telefoonnavigatie

Ruim voor de zomervakantie verschijnt een interessant en betaalbaar navigatieprogramma voor slimme telefoons, dat bergen en andere obstakels in 3D op het telefoondisplay afbeeldt. De stemcommando's van Way2Go zijn Nederlandstalig en de kaartinformatie is redelijk uitgebreid.

Way2Go van het bedrijf 3DVU is navigatiesoftware die gebruikt kan worden op de meeste merken en typen smartphones (Windows Mobile, Symbian, BlackBerry). Je kunt de software vanaf februari of maart 2009 voor 5 dollar per maand gebruiken. Het programma is daarmee aantrekkelijk geprijsd ten opzichte van de TomTom Mobile 6-software voor telefoons (99 euro) en Nokia Maps (70 euro per jaar).

TomTom
Een belangrijk verschil met TomTom is dat Way2Go internetgebaseerde navigatiesoftware is, vergelijkbaar met Nokia Maps, waarbij het kaartmateriaal voor de routes telkens moet worden gedownload.

Van 3DVU verscheen eerder al het pakket Nav2Go, dat vanaf de telefoon 'over the air' kaarten binnenhaalt, voor 120 dollar per jaar. Dat is een vrij heftig prijskaartje. Zeker als je beseft dat mobiel internet in het buitenland ook nog eens schrikbarend duur is. Het nieuwe Way2Go is de helft goedkoper, maar heeft als kenmerk dat je de route echt van tevoren moet binnenhalen (in Nederland). Of dat alleen met een pc kan, of met de slimme telefoon zelf, is ons nog niet duidelijk.

Pluspunt
Een pluspunt van internetnavigatie is dat je altijd bijgewerkte routeinformatie binnenhaalt en willekeurige kaarten (zelfs van de VS) kunt kiezen.

Luchtfoto's
Bijzonder van Way2Go bovendien is dat er luchtfoto's worden gebruikt om de route en de omgeving te verbeelden. Dus geen getekende kaarten zoals bij TomTom. De vraag is of de gebruiker zit te wachten op een wat rommelig want realistisch wegbeeld. Gelukkig kun je je straks waarschijnlijk voor een gratis proefperiode aanmelden. Dan kun je eens kijken of het bevalt.


Gratis navigeren met Nav4all

Telefoongebruikers kunnen ook gratis navigeren, met de software van Nav4all.com. De gratis proefperiode is opnieuw verlengd, nu tot 1 januari 2010. Wel gaat het om eenvoudige navigatie, met simpele pijlen en eenvoudige gesproken commando's als "rechtdoor" of "linksaf". Motorrijders vinden dit juist handig (die kijken toch al liever niet naar een schermpje op hun tank) en verbinden de smartphone met een oortje in hun helm. Het Nederlandse Nav4All blokkeert daarmee mede het succes van de TomToms RIDER, een navigatie-systeemvoor op de motor.

Van de 3D-weergave van hoogteinformatie zul je in het platte Nederland niet kunnen profiteren, uiteraard wel in het buitenland, de komende zomervakantie.

Way2Go eigenschappen:
- GPS-gebaseerde navigatie over luchtfoto's
- Hoogteinformatie verwerkt in kaart (bergen zijn bulten)
- Gesproken instructies, ook in het Nederlands
- Voorsorteren wordt aangegeven
- Kaartmateriaal van Navteq
- Kaarten van de VS, GB, Duitsland, Nederland, Frankrijk en Tsjechi (Belgi volgt binnenkort)
- Taalkeuze: Engels, Frans, Tsjechisch Duits en Nederlands
- Favoriete routes managen
Et cetera...

Meer informatie:
3DVU Way2Go: www.3dvu.com
Nokia Maps: http://europe.nokia.com/maps
Nav4all: www.nav4all.com/site2/www.nav4all.com/index.php