Web 2.0: de volgende stap

We hadden een Maserati voor de deur staan, maar deden er boodschappen mee. We hadden een multifunctionele Leatherman in onze zak zitten, maar gebruikten hem als zakmes. We hadden een wereldwijd netwerk, maar gebruikten het als teletekst en snelle postbode. Domme volgzame schapen die we zijn.

Het begon allemaal in 1981: 25 jaar geleden verscheen de Xerox Star Information System 8010 op de markt: de eerste computer waarin de bureaubladmetafoor werd toegepast, later grootgemaakt door Apple en nog weer later Microsoft. Elektronische documenten werden voortaan bewaard in mappen en weggegooid in de prullenbak. Nog altijd is de metafoor ongekend populair. Wie denkt er bij het woord bureaublad nog aan een grote plank met vier poten?

Handige metafoor
In de jaren dat ik computercursussen gaf heb ik gezien hoe handig zo'n metafoor is. Een ingewikkeld ding als de computer wordt op slag bekend terrein, de bekende wereld in een andere vorm. Maar de metafoor heeft ook veel schade aangericht. Genspireerd door de kopie van onze werkkamer probeerden we ook de rest van ons dagelijks leven te kopiren.
Internet, onze virtuele wereld, werd zo een kopie van de tastbare wereld. De brochure werd een website, de winkel op de hoek een webshop, de brief een e-mail. Handig, maar weinig spectaculair. Blind gingen we ervan uit dat de beperkingen in onze tastbare netwerk ook golden voor internet. We vergaten echter dat in de virtuele wereld onmogelijkheden mogelijkheden werden. Door onze oogkleppen zagen we niet de talrijke kansen die internet ons bood. We hadden een netwerk waar honderden miljoenen mensen rondhingen, maar gingen liever onze individuele gang, ontwikkelden liever onze kennis zelfstandig en hielden slechts virtueel contact met de mensen die we in het echte leven hadden ontmoet.