Web Creator Pro 4.0: fool-proof webdesign

Websites bouwen is tegenwoordig bijna specialistenwerk, maar niet met Web Creator Pro 4 van het Canadese LMSOFT. In een mum van tijd maak je met dit programma een professioneel ogende website. En dat voor nog geen 80 euro.

In de begindagen van het world wide web was het maken van een website een tamelijk eenvoudige aangelegenheid. Dat was een kwestie van tekst typen in een willekeurige ascii-tekstverwerker, een paar eenvoudige html-tags toevoegen, hier en daar een plaatje, en klaar. Uploaden naar je webserver deed je met een ftp-programma, waarna iedereen je site kon bezoeken. Saai waren websites in die tijd wel. Alle paginas hadden een egaal grijze achtergrond, tekst was zwart en links waren blauw en onderstreept.

Sindsdien is er veel veranderd. Er zijn stylesheets gekomen, javascript, grafische elementen zoals menus en knoppen, blogs, diashows, animaties, overgangseffecten, e-commerce et cetera. Het web is er fraaier en interessanter door geworden, interactiever ook, maar het maken van een site is daardoor tegenwoordig bijna specialistenwerk. Je moet nu beschikken over kennis van grafische vormgeving en programmeertalen, veel tijd, en je hebt een heel scala aan programmas nodig. Dure programmas.

What You See Is What You Get
Het kan ook anders, met Web Creator Pro 4 van het Canadese bedrijf LMSOFT. Web Creator Pro 4 is een What You See Is What You Get-programma, dat je laat werken met je webpaginas precies zoals ze er later in je browser uit zullen zien. Grafische elementen plaats je op je pagina met een druk op een van de knoppen in de taakbalk of door ze vanuit de bibliotheek naar de gewenste te slepen, zonder dat je je druk hoeft te maken over de pixels en points die in andere sitebouwprogrammas nodig zijn voor het bepalen van de exacte posities van deze elementen.

Dat is dus gemakkelijk ontwerpen, maar het heeft ook een keerzijde. Want wat je niet ziet, krijg je ook niet: de onderliggende html-code. Programmas als Dreamweaver of FrontPage geven je als webontwerper de keuze tussen pagina- of codeweergave, of zetten beide in afzonderlijke vensters op je scherm. Gevorderde gebruikers kunnen op die manier de html-code die de software automatisch genereert, zelf met de hand aanpassen. Web Creator Pro biedt die mogelijkheid niet.

Snippets
Wat je met Web Creator Pro


OORDEEL

+ WYSIWYG
+ uitgebreide bibliotheek van grafische elementen
+ veel gebruiksklare websjablonen
- interface niet erg intutief
- schermopbouw verloopt traag

"Niet zo makkelijk als iWeb van Apple maar met veel meer mogelijkheden. Ben je eenmaal in Web Creator Pro thuis, dan kun je in een mum van tijd een professioneel ogende website in elkaar klikken. En dat voor nog geen 80 euro"

NB: hier kun je een trial-versie downloaden.

wel kunt, is stukjes javascript of html-code snippets in webjargon- toevoegen aan je pagina of de afzonderlijke elementen daarop. Maar de automatisch aangemaakte code is en blijft voor de gebruiker volledig afgeschermd. Je kunt die code overigens gemakkelijk bekijken (en bewerken) door de in Web Creator Pro gemaakte pagina op te slaan en te openen met een ascii-tekstverwerker. Wat je dan te zien krijgt, is voor de html-puristen een ware gruwel: een inefficinte wirwar van tags, die heel wat eleganter uitgevoerd had kunnen worden door een stylesheet te gebruiken. Het is de prijs die je betaalt voor het gemak waarmee je in Web Creator Pro webpaginas ontwerpt.

Web Creator Pro 4 wordt geleverd met een flink aantal sjablonen, die je zo kunt gebruiken of naar believen kunt aanpassen, en een uitgebreide bibliotheek van grafische elementen. Items die je zelf maakt en aan je pagina toevoegt, kun je ook opnemen in Mijn Bibliotheek voor later hergebruik, maar je kunt helaas geen eigen bibliotheek toevoegen. Het zou handig geweest zijn als je mappen met fotos, videos of ander materiaal, direct in de bibliotheek zou kunnen opnemen. Een ander minpuntje is de wat ouderwets aandoende interface, die niet altijd even intutief is.