Webadvertenties verbruiken evenveel energie als 2000 huishoudens

Webadvertenties gebruiken veel energie. Deze stroom wordt niet gebruikt door het bedrijf die de website host, maar door de consument die zijn pc gebruikt. Volgens Bachelor­student Randy Simons van de Universiteit Twente vroeg zich af hoeveel dit was en berekende dat dit gelijk is aan 2000 huishoudens.

Om de aandacht te trekken van bezoekers van websites zien advertenties er vaak kleurig uit en bevatten ze animaties. Randy Simons, student technische informatica aan de Universiteit Twente vroeg zich af of dit ook veel energie kost. Hij gebruikte een speciaal programma om de webadvertenties uit te kunnen schakelen. Vervolgens sloot hij een energiemeter op de computer aan om de verschillen te meten tijdens het surfen op het internet, met en zonder webadvertenties.

2000 huishoudens

De metingen laten zien dat de energieconsumptie om webadvertenties te tonen gemiddeld 2,5 watt is. Het is bekend dat alle Nederlanders samen 2,7 miljard uur per jaar op internet surfen. Hieruit berekende Simons dat het totaal aan energieverbruik voor het gebruik van webadvertenties gelijk is aan het totale elektriciteitsverbruik van bijna 2000 huishoudens in Nederland per jaar.

Verschillen

Simons onderzocht verschillende browsers, zoals Internet Explorer, Firefox en Safari en verschillende soorten computers, van laptops tot krachtige pc’s. Het blijkt dat er weinig verschil is tussen de soorten en typen computers, maar bij browsers des te meer. Zo blijkt dat Internet Explorer veertig procent meer energie verbruikt voor webreclames dan Firefox.

Het hele artikel, ‘The Hidden Energy Cost of Web Advertising’ is digitaal beschikbaar.