Webformulierengenerator Formdesk krijgt upgrade

Op dit moment werkt de Nederlandse ontwikkelaar Innovero Software Solutions hard aan een nieuwe versie van zijn online dienst Formdesk.com. Op deze website kunnen gebruikers makkelijk zelf een formulier ontwerpen, om op de eigen website of intranet aan te bieden.

Het maken van een internetformulier was tot 2000 specialistenwerk. Formdesk leverde in dat jaar echter als een van de eerste webbouwers een ontwerpomgeving waarmee je, zonder technische kennis, zelf een formulier in elkaar kon zetten. Zonder software, gewoon, rechtstreeks in je browser.

SaaS
Formdesk werd door deze functionaliteit een populaire webdienst in zowel Nederland als daarbuiten. De dienst wordt, zoals iedere SaaS (Software as a Service), op abonnementsbasis aangeboden. Je betaalt als formulierenontwerper enkele eurotientjes per maand voor een gegeven aantal (ingevulde) formulieren.
Het succes van Formdesk werd internationaal gesignaleerd. Inmiddels zijn er talloze concurrenten, vooral in de States. Marco Beuk van Formdesk: "Ze kwamen later op de markt en konden met moderne webtechnieken een snelle webdienst ontwikkelen. We vinden nu de tijd rijp voor een tegenzet".

Nieuwe engine
Die tegenzet bestaat uit een compleet vernieuwde engine (motor) van de formulierendienst. Formdesk heeft altijd een rijk palet aan mogelijkheden gehad (je kunt er heel eenvoudige formulieren mee bouwen, maar ook zeer complexe, compleet met calculaties en afhankelijkheden).
Maar de dienst kende ook een achilleshiel: het was gebouwd met webtechnieken uit het jaar 2000. Dat betekende veel onhandige schermwisselingen en een trage werking. Vooral als je een complex formulier wilde opzetten, was je gemakkelijk uren zoet (we kunnen uit eigen ervaringen putten).

Formulierbouw uitbesteden
Formdesk valt op omdat je zonder technische kennis snel een webformulier maakt. Maar ook dan kun je misschien nog tijd te kort komen. Voor de drukste klanten kan Formdesk ook de formulieren helpen online te zetten. Je betaalt een basisbedrag van 200 euro en 4 euro per extra vraag boven het aantal van 25 vragen. Meer info op aanvraag bij formdesk.com.
In de in september 2007 te lanceren vernieuwde versie van Formdesk werkt met de webtechnieken van vandaag. Met AJAX en moderne scriptingtechnologie die ervoor zorgen dat je elementen en gegevens op een pagina kunt manipuleren, zonder telkens de webpagina opnieuw te hoeven laden. Ook verloopt het ontwerp nu meer 'WYSIWYG', zodat je minder vaak tussen ontwerp- en demo-modus hoeft te schakelen.

Eerste blik
We hebben een blik mogen werpen op de proefversie van de Formdesk-nieuwe stijl. Het ziet er goed uit. Je kunt vragen (of andere objecten) vooral makkelijker selecteren en verplaatsen. Gewoon met de muis aanklikken (met de Ctrl-toets voor een meervoudige selectie - zie afbeelding). Ergens anders klikken in het formulieren en met de rechtermuistoets kun je de selectie daar naartoe verplaatsen. De pagina blijft gewoon in beeld staan. En als de webpagina zich toch ververst, is dat binnen een seconde gebeurd.

Voor een finaal oordeel is het wachten tot (eind) september, tot de nieuwe Formdesk echt in bedrijf komt.

Info: www.formdesk.com