Website la carte met Joomla! 1.5

Voor een functionele en actuele website is een goed beheersysteem, oftewel CMS, eigenlijk onmisbaar. Joomla! is ongetwijfeld het bekendste open source CMS van dit moment en niet zonder reden. En met versie 1.5 is dat systeem nog verder verbeterd.

Met Joomla!, gratis te downloaden van http://www.joomla.org/, haal je een bijzonder uitgebreid en kant en klaar draaiende website in huis, met een van de meest geavanceerde beheersystemen. Zoals de versienummering doet vermoeden, is Joomla! 1.5 een flinke sprong voorwaarts vergeleken met Joomla! 1.0, vooral op het gebied van uitbreidingsmogelijkheden, gebruiksgemak en lokalisering.

Dankzij de nieuwe API (Application Programming Interface) is het ontwikkelen van 'extensies' (extra mogelijkheden en functionaliteiten voor Joomla-sites) veel gemakkelijker en sneller geworden. Denk aan zaken als een webforum, een bannersysteem, een webwinkel, of allerhande 'gadgets' om op je site te plakken.

Minder muisklikken
De vereenvoudigde gebruikersinterface vergt minder muisklikken en contextwijzigingen voor contentbeheerders en technische beheerders (administrators). Verder is er ondersteuning voor uitgebreide tekensets, talen die van rechts naar links geschrevenworden, en kan alle statische tekst in de front-end en de beheerdersmodules in verschillende talen vertaald worden.

Nieuwe opties voor template-parameters en het afdwingen van opmaak bieden volledige controle over het uiterlijk van een site. Een sterk punt van Joomla! is dat honderden, al of niet gratis, ontwerpen (templates) beschikbaar zijn voor complete websites, waar je dus nu veel beter dan voorheen je eigen look and feel aan kunt geven.

Nieuwe interface


Ondernemen met Joomla
Het bedrijf Lenshape wilde een nieuwe site en zette een Joomla-bouwer aan het werk. Lees hier onze case.
Wat direct opvalt is de vernieuwde interface voor technische- en contentbeheerders. Verdwenen zijn de oubollige iconen, het geheel is intutiever geworden en het hoofdmenu is vereenvoudigd. De nieuwe interface is daardoor gemakkelijk in het gebruik. Een belangrijk verbetering voor niet-Engelstalige gebruikers is, dat je de volledige beheerdersmodule in je eigen taal kunt weergeven door een van de beschikbare talenpakketten te downloaden en te installeren.