Weinig actie bij 'actieplan' voor open source

Na de PvdA-actie voor draadloos internet in de trein, vorige week, zet opnieuw een PvdA-man een ict-onderwerp op de kaart: open source software bij de overheid. Of beter gezegd: het gebrek daaraan.

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken, PvdA) bespak vandaag in het parlement zijn 'actieplan' voor meer open source software bij de overheid, evenals programmatuur die open standaarden volgt. De Tweede Kamer steunt Heemskerk, maar concrete wetgeving (zoals bedacht door de PvdA) wil Heemskerk nog niet voorstellen. Gemeenten en provincies mogen dus voorlopig nog zelf weten waar ze in investeren. Alleen departementen kunnen concreet aangestuurd worden.

Getreuzel
Het ' actieplan' heeft dus weinig om het lijf. Om het getreuzel en de aarzelingen met open source bij de overheid in kaart te brengen zal Heemskerk wel een 'marktanalyse' laten uitvoeren. Ook zal er op korte termijn een meldpunt komen voor klachten over het gebrek aan open source.

Da laatste is toch een vreemde figuur. Hoeveel ambtenaren zullen het aandurven de investering van hunleidinggevende te betwijfelen en daarover aan de bel te trekken? Ze zijn waarschijnlijk op de vingers van een hand te tellen.

Microsoft hoeft zich - al met al - voorlopig geen zorgen te maken.